Grammatikboken som fick drakvingar
2013-09-12Grammatik är spännande och viktigt - det menar tre pedagoger vid Karlstads universitet som i dagarna släppte boken Grammatik i teori och lärande praktik. Den vänder sig till aktiva lärare och lärarstudenter för förskoleklass upp till årskurs tre.
Carola Stuart som är förläggare på bokförlaget Columbus besöker landets lärosäten med jämna mellanrum. För några år sen ställde hon frågan på ämnet Svenska språket, Karlstads universitet, om det fattades någon bok i läromedelsutbudet. Och ja, en bok om grundläggande grammatik efterlystes.
Efter det samtalet började idéer för en ny bok gro på ämnet. Det har bollats tankar en längre tid innan Jessica Eriksson, Camilla Grönvall och Annelie Johansson bestämde sig i oktober förra året - nu var det dags att göra verklighet av den nya grammatikboken.
Men är det inte svårt att vara tre författare till samma bok?
- Vi hade många möten där vi pratade om hur vi ville utforma boken, både då det gäller disposition och innehåll, säger Jessica Eriksson. Vi pratade ihop oss till ett gemensamt synsätt och ett helhetsperspektiv med eleven i centrum. Sen delade vi upp arbetet med att skriva och det är fantastiskt hur vi har lyckats fläta ihop texterna. Jag vill också säga att vi har haft ett mycket fint stöd från vår förläggare, Carola Stuart, som varit öppen för nya tankar. Det här är inte någon traditionell grammatikbok.
Men vilket tomrum fyller den här nya boken?
- Innehållet är en repetition av grundläggande grammatikkunskaper som vi lär oss i grundskolan, en kunskap som lätt faller i glömska. Kapitlen i vår bok behandlar ordklasser, satsdelar, terminologi och skrivregler. De sätts i sitt sammanhang i en saga som varje kapitel inleds med. På det sättet är boken en fin kombination av ämneskunskap, kreativitet, lek och saga. Studenter har fått provläsa vår text och redan nu har vi fått kommentarer om hur aktiva lärare har tänkt använda boken i sin undervisning.
Boken har haft arbetsnamnet "drakboken" och ni har en drake på framsidan. Hur kommer det sig?
- Draken är en figur som symboliskt beskrivs som lekfull, sagolik och ordsprutande. Det sägs också att drakar endast lyfter i motvind. Det här är som sagt inte en traditionell grammatikbok. Vi vill belysa att grammatik inte är något tråkigt och dött utan en viktig del av språket och något magiskt och spännande. Därför valde vi draken som symbol och har också använt den som en röd tråd genom varje kapitel.
Jessica Eriksson jobbar till vardags som prefekt vid Institutionen för språk, litteratur och interkultur och är lektor i Svenska språket. Camilla Grönvall och Annelie Johansson är adjunkter i Svenska språket.
De tre författarna kommer att presentera sin nya bok på Bokmässan i Göteborg som pågår 26-29 september.
Här kan du läsa mer om boken Grammatik i teori och lärande praktik