Flashback och traditionella medier – ett förhållande med hatkärlek?
2017-02-20Flashback är ett svenskt forum på nätet med drygt en miljon medlemmar och hör till en av Sveriges mest välbesökta - och omdebatterade - sajter. Den saknar ansvarig utgivare och beskrivs i traditionella medier som ett hot mot det demokratiska samhällets goda värderingar. Men hur ser det egentligen ut på sajten jämfört med hur det framställs i medierna? Eva Kingsepp, lektor i medie-och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet forskar om vilken nyhetsförmedlande funktion Flashback har och vilken bild dagspressen ger.
Intresset väcktes i samband med terrordåden i Oslo och på Utøya och Flashbacktråden ”Varför Anders Behring Breivik är en hjälte”. Rubriken citerades i flera av de tunga, nationella medierna i Sverige.
-Det blev ett klassiskt journalistdrev av karaktären ”vi måste stoppa extremismen på nätet, det bruna träsket” och så vidare. Men det var uppenbart att journalisterna inte gått in och läst hela tråden på forumet, eftersom den absoluta majoriteten av inläggen var negativa till Breivik. Då väcktes mitt intresse för Flashback både som gemensam kunskapsbank och de etablerade mediernas bild av forumet, säger Eva Kingsepp.
I forskningsprojektet undersöker hon vad svensk dagspress skriver om Flashback. Hur förhåller man sig till att forumet ofta är snabbt ute med händelser i samhället? Det är inte så sällan journalister från de traditionella medierna söker sig till sajten för att kolla det senaste.
Flashback som kunskapsgemenskap
- Flashback har en viss koppling till medborgarjournalistik, så tillvida att medlemmar ibland ägnar sig åt vad som kan liknas vid grävande journalistik. Men jag skulle snarare kalla sajten för en pågående kunskapsgemenskap med både fel och fakta. Man korrigerar varandra och diskuterar, ofta källkritiskt, och det blir ofta starka reaktioner bland deltagarna när alltför grova övertramp görs, något som är ganska vanligt. Traditionella medier lyfter oftast bara fram de negativa aspekterna. På Flashback möts människor med helt olika världsåskådning och för en dialog, vilket jag tycker är positivt även om det kan gå vilt till, menar Eva Kingsepp.
Studien om Flashback är färdig senare i vår och ingår i Node, The Ander Centre for Research on News and Opinion in the Digital Era, Karlstads universitet. Inom Node ställer forskarna frågan om vad som händer med nyhetsförmedling och opinionsbildning i samhället när dagspressen, en av de historiskt sett viktigaste institutionerna i dessa två avseenden, mer och mer utmanas av andra institutioner, kommunikationsformer och samhälleliga fenomen.