Fattiga och osynliga - om de obesuttnas spår i arkeologin
2020-09-17Spåren efter torpare, backstugusittare, hantverkare och arbetare – de som brukar kallas de obesuttna - finns överallt i jordbrukets, skogens och städernas landskap, men är sällan uppmärksammade av den traditionella arkeologin. Nu har de lyfts fram genom nya boken "De obesuttnas arkeologi: människor, metoder och möjligheter" - och konferensen "De obesuttna 2020."
Torpare, backstugusittare och städernas trångbodda arbetare är människor som levde under osäkra villkor. Och det finns få arkeologiska fynd, uppgifter i arkiv eller på kartor efter dem. I projektet ”De obesuttnas arkeologi och kulturarv” har forskare från Karlstads universitet, Lunds universitet och Statens historiska muséer försökt göra deras livsvillkor och kulturarv synliga, bland annat genom arkeologin. Eva Svensson är docent i medeltidsarkeologi och professor i miljövetenskap vid Karlstads universitet, och en av bokens författare.
- Genom projektet har vi kunnat visa hur arkeologi kan bidra till att öka kunskapen om de obesuttnas liv, i olika sociala sammanhang, från tiden omkring 1700–1900. I boken har vi sammanfattat dagens kunskapsläge och vi lämnar även förslag på tillvägagångssätt för framtida undersökningar. Arbetet handlar om att öka kunskapen om de obesuttna, de som nästan inte ägde någonting och som ofta gjorts osynliga i historiebeskrivningen, berättar Eva Svensson.
Konferens om de obesuttna
Bakgrunden till projektet är en lagändring som kom 2014. Då ändrades kulturmiljölagen så att lämningar som etablerats ända fram till före 1850 kan vara lagskyddade. Yngre och betydligt fler lämningar än tidigare kan undersökas arkeologiskt. Det ger nya möjligheter för de obesuttnas kulturarv att uppmärksammas och ges en mer framträdande plats i historieskrivningen.
Det var även mot denna bakgrund som Jönköpings länsmuseum, Arkeologerna, Statens historiska museer, Lunds universitet och Karlstads universitet nyligen anordnade konferensen "Obesutten 2020". Förutom Eva Svensson, som var en av arrangörerna, deltog också Peter Olausson, lektor i historia vid Karlstads universitet, i programmet. Konferensen genomfördes delvis på plats i Nässjö, delvis på distans, där Karlstads universitet stod för den digitala delen.
Projektet "De obesuttnas arkeologi och kulturarv" genomfördes 2017-2019 vid Statens historiska museer inom tema Hållbart bevarande och förvaltning och har finansierats av Riksantikvarieämbetet. Förutom Eva Svensson, deltog Pia Nilsson, filosofie doktor i agrarhistoria och kulturmiljöspecialist vid Arkeologerna, Statens historiska museer samt Martin Hansson, universitetslektor och docent i historisk arkeologi vid Lunds universitet.
Läs "De obesuttnas arkeologi: människor, metoder och möjligheter" i Diva