Etikpris till Rolf Ahlzén
2018-02-02Rolf Ahlzén, docent i medicinsk humaniora, läkare och psykiater har tilldelats Svenska Läkaresällskapets pris i medicinsk etik, Hippokratespriset, 2017. Rolf Ahlzén får priset för sina breda insatser inom etik och medicinska värdefrågor i forskning, utbildning och praktik.
Svenska Läkarsällskapet delar vartannat år ut Hippokratespriset på 10 000 kronor till en läkare som har etisk medvetenhet, är kliniskt verksam och aktiv i undervisning samt är en förebild för kollegor, medarbetare och studenter. 2017 års pris går till Rolf Ahlzén. Han är docent i medicinsk humaniora vid Karlstads universitet, läkare och arbetar inom psykiatrin i Karlstad samt undervisar i främst etik på läkarutbildningen vid Örebro universitet.
- Det känns fantastiskt roligt, trevligt och ärorikt. Jag känner det som en fin uppmuntran och en belöning för ett arbete som hittills varat i 30-35 år, säger Rolf Ahlzén.
Älskar att undervisa
Han har mest jobbat inom allmänmedicin, men sedan sex år tillbaka halvtid inom psykiatrisk öppenvård. Han är en flitig föreläsare som undervisar såväl läkare som sjuksköterskor och kuratorer i etik och konsten att lyssna på patienterna. På Karlstads universitet undervisar han främst i medicinsk historia.
- Jag känner djupt för Karlstads universitet. Det är en skön plats. Här känner jag många och hälsar på alla när jag går i korridorerna. Här höll jag min första föreläsning 1986, berättar Rolf Ahlzén.
Många etiker ägnar sig åt etik på heltid, men för Rolf Ahlzén är växelverkan mellan teori och praktik viktig.
- Jag älskar att undervisa, att forska och behålla kontakten med den kliniska verksamheten. Delarna hör ihop. Att föra kunskap vidare och att skapa ny kunskap. Och att lyssna på patienterna, höra människors berättelse.
Etik och värdefrågor inom medicin
På läkarutbildningen möter han olika studentgrupper: de som redan har en väl utvecklad empatisk förmåga, de som är intresserade och på god väg och de som ser läkarrollen snarare som en "biologisk tekniker".
- En utmaning, som jag tror alla som undervisar brottas med, är hur man ska nå fram med kunskapen till de som behöver den mest. Det viktigaste jag försöker förmedla till studenterna är lyssnandets konst - att vara intresserade av patienterna och lyssna med en känsla för integritetens gräns.
Genom Hippokratespriset vill Läkaresällskapet uppmärksamma och inspirera till etisk utbildning och etiska samtal i hälso- och sjukvården.
- Rolf Ahlzén får priset för sina breda insatser inom etik och medicinska värdefrågor i forskning, utbildning och praktik – det vill säga hela vägen från att tänka till att göra, säger Mikael Sandlund, ordförande i Svenska Läkaresällskapets etikdelegation, på sällskapets hemsida.
Tisdag 6 februari håller Rolf den så kallade Hippokratesföreläsningen i Stockholm under rubriken: "Medicin och humaniora - en löftesrik förbindelse".