En chans till unika upplevelser
2016-01-05En möjlighet att utvecklas både akademiskt och som person. Så beskriver de studenter som genom Linneaus-Palme-programmet bytt plats med varandra under en termin i kinesiska Xi´an respektive Karlstad.
Linneaus-Palme är ett Sida-finansierat program som ska bidra till samarbete mellan lärosäten i Sverige och utvecklingsländer, bland annat genom lärar- och studentutbyten. Ämnet engelska vid Karlstads universitet har sedan sex år tillbaka ett utbyte med Northwestern Polytechnical University, NPU, i Xi'an i Kina genom Linneaus-Palme.
Inte bara engelska
Två av de svenska studenter som under höstterminen tog möjligheten att åka till Xi´an är David Björkegren och Rickard Nilsson, som båda läser ämneslärarprogrammet för gymnasiet med inriktning engelska. De var borta i fyra månader och säger båda att de lärt sig otroligt mycket.
– Den största behållningen för mig är förbättringen av mandarin, trots att jag inte studerade det. Man lär sig väldigt mycket bara av att leva i ett land där man andas språket varje dag, säger David Björkegren.
För Rickard Nilsson var det snarare perspektivet på engelskundervisningen.
– Jag slogs av hur olika lärarnas tekniker för att lära ut var.
Stora skillnader
Även Lara, som vanligtvis läser på NPU, har slagits av hur pedagogiken i Karlstad skiljer sig mot den hon är van vid.
– I en kurs använde sig läraren mycket av seminarier, vilket var ovant för mig. Men jag insåg fördelarna efter ett tag, seminarierna medförde att vi alla tog aktiv del i gruppdiskussionerna. Vi studenter uppmuntrades att att utrycka våra personliga tankar kring litterära verk och det fanns inga givna svar.
"Varför just Kina?”
David Björkegren berättar att en fråga som han och Rickard ofta fick inann avresan var ”Varför just Kina?” Med tanke på att det är engelska de ska bli lärare i har de själva flera gånger funderat på varför de inte valde ett engelsktalande land som exempelvis Irland, som också finns med i Linneaus-Palme-programmet.
– Men för mig baserades valet av Kina som land även på kulturen, landets historia och människorna där. Och även fast engelska inte är modersmålet så används språket väldigt mycket i Kina, säger David.
Fick prova att arbeta som lärare
Redan första veckan i Xi´an blev Rickard och David erbjudna att prova läraryrket i praktiken. De förklarar att Kina är ett land som har väldigt stort behov av engelsklärare och på de flesta skolor och universitet finns något som kallas ”English corner” – särskilt avsatta timmar varje vecka där elever får möjlighet att träffa lärare efter ordinarie skoltid för att träna engelska.
– Erbjudandet att få prova att jobba var vi båda snabba att nappa på. Kina som land levererade wow-känsla efter wow-känsla under vår vistelse och det var samma sak med den här möligheten. När vi kom in på skolgården för vår första session som lärare möttes vi av hundratals elever vars blickar snabbt fokuserade på oss. Det var så häftigt, säger David och Rickard.
Nya färdigheter
När Lara ska summera sin vistelse vid Karlstads universitet säger hon:
–Terminen har gett mig nya färdigheter i att analysera akademiska frågeställningar samt att hantera interkulturell kommunikation. Allt detta har jag dessutom fått lära mig i en fantastisk miljö. Tiden här har gett mig så mycket.