Effektivare krisövningar i virtuell miljö
2014-02-21Översvämningar, olyckor och terrordåd. Stora kriser för det civila samhället kräver effektiva och samverkande insatser från flera aktörer. Och det kräver övning. Nu arbetar forskare vid Karlstads universitet med att ta fram enklare sätt att träna inför kriser. Det handlar om effektiva IT-lösningar i en virtuell övningsmiljö.
Ett sätt att förebygga och lindra konsekvenserna av olika kriser i samhället, är att vara väl förberedd när krisen inträffar. Det är kräver övning, något som ofta tar mycket tid och stora resurser i anspråk. Följden blir att myndigheter, kommuner och andra aktörer inte övar tillräckligt ofta, och framför allt inte tillsammans, i den utsträckning som skulle behövas. Det vill forskarna ändra på och arbetar med att ta fram en plattform för virtuella krisövningar.
- Vi vill göra krisövningarna både billigare och effektivare. Övningar i virtuell miljö skulle vara ett bra komplement till dagens resurskrävande metoder och skulle göra det möjligt att öva såväl inom den egna organisationen som tillsammans med flera andra aktörer. Vi tror att det är större chans att övningarna blir av och en del av vardagen, ifall man kan öva via sin egen dator eller mobilen. Man kan också dela upp övningen i flera mindre moment. Vi tror också att man kan öka allmänhetens medverkan via till exempel sociala medier, förklarar Monika Magnusson, lektor i informatik på Handelshögskolan vid Karlstads universitet och projektledare för satsningen.
Samverkan behöver övas
Projektet, sträcker sig fram till sommaren och leds av Länsstyrelsen i Värmland. Flera aktörer är engagerade: forskare inom HumanIT och Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstads universitet, Risk och Crisis Research Center vid Mittuniversitetet samt Interactive Institute i Karlstad.
Fokus just nu ligger på att undersöka behoven, för att sedan se hur en virtuell övningsmiljö skulle kunna se ut.
- Vi har genomfört en workshop med deltagare från kommun, polis, länsstyrelse, landsting, MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, organisationer och företag. Vi övade en påhittad kris: På en stor fotbollscup utbröt en magsjukeepidemi. Några av deltagarna var redan krisledare i sitt jobb, medan andra var berörda men inte hade någon formell krisledningsroll till vardags,berättar Monika Magnusson.
Workshoppen tillsammans med en enkätundersökning som forskarna gjort, bekräftar bilden av att behovet är stort.
- Aktuell forskning pekar på att vårt samhälle riskerar att drabbas av allvarliga naturolyckor allt oftare, som en följd av pågående förändringar i klimatet. Nu i dagarna har vi kunnat följa de värsta översvämningarna på 250 år i Storbritannien, till exempel. Även om samhället strävar efter att minska olika typer av risker kommer vi aldrig att kunna hindra att det uppstår nya akuta kriser. Detta visar på ett stort behov av enklare sätt att öva, särskilt samverkan mellan olika aktörer, menar Lars Nyberg, lektor i riskhantering och föreståndare vid Centrum för klimat och säkerhet.
Utveckling av konceptet
Första fasen av projektet finansieras av Vinnova. I arbetet ingår, förutom en behovsanalys, även att titta på utveckling av ett koncept, att bilda ett konsortium och undersöka möjligheter till ytterligare finansiering för att få fram ett färdigt virtuellt verktyg för krisövning i stor skala.
- Vi har börjat diskutera möjligheten att bilda ett konsortium tillsammans med myndigheter, organisationer och företag. Men det som ligger närmast i tiden är ytterligare en workshop under våren, där vi tar fram ett koncept för den virtuella övningsmiljön, förklarar Monika Magnusson.