De studerade i Uganda för sin uppsats
2018-05-11Uganda hör inte till de mest kända kaffeländerna, men faktum är att kaffe är en av landets största exportvaror. Hur fungerar odling, rosteri, export och försäljning? Hur ser det ekonomiska ekosystemet ut i verkligheten? Det var frågor som Alexandra Pfeiffer och Marlen Garces, masterstudenter i företagsekonomi på Handelshögskolan, ville få svar på när de åkte till Uganda på Minor Field Studies.
Minor Field Studies, MFS, är ett stipendieprogram som ger studenter möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom globala utvecklingsfrågor. Stipendiet ger en möjlighet att göra en fältstudie och samla material för examens-eller uppsatsarbete på kandidat-, magister- eller mastersnivå. Under minst åtta veckor studeras frågor som kopplar an till de globala målen i Agenda 2030.
Utbytesstudent på Handelshögskolan öppnade dörrar
Marlen och Alexandra intervjuade kaffebönder i tre olika områden i Uganda. De hade även kontakt med och intervjuade exportörer, rosterier och ideella organisationer.
- Uganda som kaffeland är ganska okänt. Man odlar mest sorten Robusta - en kaffesort som ingår i blandningar, till exempel snabbkaffe. Trots att kaffe hör till en av landets största exportvaror är det inte så känt i omvärlden. Att vi valde att åka dit beror mycket att vi lärde känna en utbytesstudent från Uganda, Brenda, som läste en masterutbildning här på Handelshögskolan vid Karlstads universitet. Hon gav oss en inblick i Uganda som land och har hjälpt oss mycket med kontakter inom kaffeindustrin och även boende, berättar Marlen.
Intervjuer i väglöst land
Tack vare kontakten med olika organisationer fick Alexandra och Marlen tillgång till tolk och transporter. Kaffeodlingarna ligger ofta i väglöst land och kan vara svåra att nå.
- Vi frågade kaffeodlarna om saker som hur mycket de odlade, hur mycket mark de hade tillgång till, om de ägde mark själva eller hyrde, utbildning och vem som köper deras kaffe. Vi fick även en bild av utmaningar kring generationsväxlingen. Medelåldern är ganska hög och unga har inte tillgång till mark eller kapital. Utbildning ses som något mycket viktigt och kaffeodlingen är ett sätt att betala för barnens skolgång, säger Marlen.
Den höga arbetslösheten främst på landsbygden märks tydligt. Många har egna företag och skapar sina egna möjligheter som entreprenörer, men många unga flyttar också till storstäderna.
Kurs som förberedelse inför resan
Inför resan till Uganda gick Alexandra och Marlen en kurs hos Sida tillsammans med övriga MFS-stipendiater.
- Kursen var en bra förberedelse. Det är viktigt att vara förberedd på att allt inte blir som man planerar för och att kunna anpassa sig är nödvändigt. Vi har haft stöd i varandra och i våra tidigare erfarenheter av att studera utomlands. Genom vår kompis Brenda, tidigare utbytesstudent på Handelshögskolan, fick vi en inblick i vardagslivet i Uganda. Hennes mamma bjöd oss på fantastisk hemlagad ugandisk mat och vi var gäster på Brendas kompis bröllop. Jag tror det är viktigt att vi svenska studenter tar tillvara på utbytesstudenterna som vi möter på Handelshögskolan, säger Alexandra.
Nu är Marlen och Alexandra inne i en intensiv period med transkribering av intervjuerna, kodning och analyser för att få klar uppsatsen i tid.
- Vi hade båda velat stanna längre i Uganda, men uppsatsen mår nog bättre av att vi är tillbaka i Karlstad. Internet-uppkopplingen svajade ganska ofta och mitt i samtalet med vår handledare kunde det plötsligt bli elavbrott. Men ett underbart vackert land - så grönt - och fantastiska människor, säger Alexandra och Marlen.
Alexandra Pfeiffer och Marlen Garces studerar på det tvååriga masterprogrammet i företagsekonomi, marknadsföring. Handledare för uppsatsarbetet är Bertrand Pauget.