Dans- och rörelseterapi hälsofrämjande och läkande i pandemins spår
2021-03-19Under det senaste året är det många svenskar som levt isolerade på grund av den pågående pandemin. Detta har lett till ökad psykisk ohälsa. Sen länge har forskning visat att rörelse påverkar din hälsa på ett positivt sätt, inte minst dans som förenat med musik, konst och kreativt skapande kan lindra och läka. Karlstads universitet börjar till hösten utbilda dans- och rörelseterapeuter som efter avslutad kurs kan verka både behandlande, vårdande och förebyggande.
Den senaste månaden har den virala dansflugan Jerusalema cirkulerat i sociala medier. Just dansen har en förmåga att inge hopp, den hjälper till att förena oss och bryter känslor av isolering. Något som i dagsläget blivit ännu viktigare för att orka i pandemin. Den psykiska ohälsan har ökat i pandemins spår, vilket Folkhälsomyndigheten redan från början varnade för. Karlstads universitet kan nu bidra med att utbilda fler dans- och rörelseterapeuter, som kommer att ha ena foten djupt förankrad i dansen och det kreativa skapandet, och den andra i psykoterapeutisk kunskap. Kunskapen om dans- och rörelseterapi, som förmedlas i den här kursen, kan användas både inom psykoterapi, behandling, vård, omsorg och förebyggande verksamheter.
- Dansens hälsofrämjande och läkande effekter har de senaste åren uppmärksammats i samhället vilket gör det extra roligt att vi nu kan bidra till dans- och rörelseterapeuternas yrkeskår och framtid, säger Jenny Davidsson, kursansvarig för dans- och rörelseterapi vid Karlstads universitet.
Efterfrågan på alternativa terapiformer ökar
I utvecklandet av kursen har Karlstads universitet utgått från DMT, Dance Movement Therapy, vilket är en form av psykoterapeutisk behandling där dans, rörelse och samtal används som verktyg där kropp och rörelse är i fokus för utveckling och förändring. Universitetet har också haft stöd av extern rådgivare i Svenska föreningen för dansterapi som granskat kursinnehållet för att se till att kursen håller hög nivå.
- Med dansen har man chans att nå dem som normalt sett inte söker sig till terapirummet, oavsett om det är på grund av gamla stigman, rädsla eller att man inte kan uttrycka sig verbalt, säger Jessica Heuvels, ordförande i Svenska föreningen för dansterapi. Vi är väldigt glada och stolta över att Karlstads universitet har satsat på dans- och rörelseterapin, då vi ser att efterfrågan på alternativa terapiformer blir större och större.
Dans- och rörelseterapi, DMT, är i grunden en form av psykoterapeutisk behandling där dans, rörelse och samtal används som verktyg där kropp och rörelse är i fokus för utveckling och förändring. Tillsammans med bild, musik- och uttryckande konstterapi utgör DMT en av de konstnärliga terapiformerna. Genom den konstnärliga och kreativa processen i dans integreras dans, rörelse och psykoterapi.
Den pågående pandemin kan komma att påverka höstens utbildningar vid Karlstads universitet. Universitetet följer noga utvecklingen och de restriktioner som kommer från Folkhälsomyndigheten och Regeringen.

