Bonus om säsongsarbetare flyttar in
2014-12-11Säsongsarbetare i svenska och norska fjällen kan bli inflyttare som kompenserar för orternas avbefolkning, men det ska ses som en oväntad bonus. För en del är drivkraften just att flytta runt. Det visar forskning från Karlstads universitet och Østlandsforskning som publiceras i den vetenskapliga tidsskriften Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, i ett specialnummer om turism och ny mobilitet i glesbefolkade områden.
Skidkommunerna Trysil i Norge och Malung-Sälen i Sverige har haft en negativ befolkningsutveckling. Politikernas lösning har varit att investera i turism, som ett sätt att stimulera inflyttning och nya arbetstillfällen. Men huruvida säsongsarbetarna kan ses som potentiella kommuninvånare eller inte beror framförallt på vilken drivkraft just de säsongsarbetarna har.
- Det är svårt att se säsongsarbetare som en homogen grupp, de har olika drivkrafter, säger Cecilia Möller, lektor i turismvetenskap och kulturgeografi vid Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling på Karlstads universitet.
Delar in säsongsarbetare i fyra grupper
Motiven till säsongsarbete handlar om social gemenskap och livsstil, men i Trysil är även möjligheten till högre lön en drivkraft. Forskarna delar in säsongsarbetarna i fyra motivationsgrupper, som visar på deras potential som inflyttare.
Mobila turismarbetare (migrant tourist workers)
För dessa är de livsstilsrelaterade motiven dominerande. Arbetet blir ett sätt att leva en mobil och turistisk livsstil. Det är svårt att säga vad som är ”hemma” eftersom mobiliteten är deras drivkraft.
Rutinerade säsongsarbetare (practiced seasonal workers)
Kombinerar säsongsarbete i fjällen vintertid med ett ”vanligt” jobb sommartid, gärna där de hör hemma. Till skillnad från gruppen innan har dessa ett mer stabilt arbetsmönster och en tydligare definition av vad som är ”hemma”.
Tillfälliga säsongsarbetare (temporary seasonal workers)
Dessa beskriver sitt beslut om att arbeta en säsong i fjällen som ”godtyckligt”. Har mer ekonomiska och arbetsmässiga motiv till sin anställning, som att tjäna pengar till en planerad resa, slippa arbetslöshet eller att skaffa sig grundläggande arbetslivserfarenhet medan de bestämmer sig för framtida yrke eller utbildning.
Platsförankrade säsongsarbetare (place-attached seasonal workers)
De flesta säsongsarbetare kommer från andra orter men det finns även de som rekryteras lokalt. Det är vanligare i Trysil än Sälen. I Trysil är det fortfarande vanligt att kombinera arbete på fjället på vintern med ett annat säsongsrelaterat jobb på sommaren. Det är en lokal tradition.
– Permanenta invånare kräver permanenta jobb och det kan vara en utmaning. Men om man lyckas med två högsäsonger per år i stället för en är det bättre förutsättningar för inflyttning. Det är även viktigt att lyfta fram vilka karriärvägar som finns på skidorterna som ett sätt att kunna erbjuda mer kvalificerade arbetsuppgifter. Säsongsarbetarnas mobilitet kan i sig även vara en tillgång då de kan bidra med kunskap och erfarenhet från andra arbetsplatser, säger Cecilia Möller.
Forskarna har gjort gruppintervjuer med och skickat ut en enkät till säsongsarbetare i Trysil och Sälen. Artikeln är skriven tillsammans med Birgitta Ericsson och Kjell Overvåg vid Østlandsforskning. Datainsamlingen gjordes även tillsammans med forskare från Högskolan Dalarna inom forskningsprojektet GRESS – Att göra regionala skillnader till styrkor.
Cecilia Möller, Birgitta Ericsson & Kjell Overvåg (2014) “Seasonal Workers in Swedish and Norwegian Ski Resorts – Potential In-migrants?”, Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 14:4, 385-402, DOI: 10.1080/15022250.2014.968365. Till den vetenskapliga artikeln.