Bilden av en författare – om Frödings olika skepnader
2015-09-01Dekadent poet och tragisk stolle, filosof och nationalskald. I våra dagar på Svensktoppen och allt från dragplåster i besöksnäringen till namngivare åt gator, pizzor och smaksatt te. Bilden av Gustaf Fröding och hur den förändrats genom tiderna är temat i Dag Nordmarks senaste bok ”Frödings förvandlingar – historien om ett författarskap”
-Jag ville skriva utifrån hur hans samtid såg honom som en offentlig person, både när han levde och efter hans död 1911. Periodvis var han mycket omtalad och omskriven. Den stora skandalen med diktsamlingen "Stänk och flikar" är förstås välkänd, men det är också intressant att studera hans sjukdomsperiod. Det var tvärtyst om honom då, samtidigt som det skedde en stor insamling till Frödingfonden. När han går bort, 50 år gammal, begravs han som en furste med både kungligheters och folkets hyllningar, berättar Dag Nordmark, professor emeritus i litteraturvetenskap och projektledare för Den värmländska litteraturhistorien.
Fröding lätt att ta till sig
Frödings diktning beskrevs under 1930-talets svåra år som ”lyrik som var för vacker för att vara trovärdig”. Och kanske är det lättheten i hans diktning, tillgängligheten, som gör att Fröding håller på att falla i glömska inom kultur och akademi.
-Idag är det akademiska och kulturella intresset för Fröding i stort sett obefintligt. Frödings texter är egentligen inte svåranalyserade, men delar av författarskapet, till exempel hans prosatexter, är i hög grad outforskade. Vi har inte längre en gemensam kanon och det betyder att man kan gå igenom hela skoltiden utan att komma i kontakt med Fröding. Även på gymnasie- och universitetsnivå är han förbluffande frånvarande i litteraturlistorna. Tidigare var han väl representerad och skolan är en nyckel till ett fortsatt intresse för Frödings författarskap, menar Dag Nordmark.
Boken Frödings förvandlingar – historien om ett författarskap är utgiven av Gustaf Frödingsällskapet och är årets medlemsbok. I slutet av september presenteras den på bok- och biblioteksmässan i Göteborg.