Avhandling visar hur Försvarsmakten kan rekrytera och behålla fler soldater
2018-03-26Yrkessoldater kräver meningsfulla arbetsuppgifter om de ska vara kvar inom Försvarsmakten. För värnpliktiga soldater ser det annorlunda ut – vissa grundläggande personliga drivkrafter förenar de som blir kvar inom försvaret. Det framgår i en ny doktorsavhandling av Johan Österberg, forskare i psykologi vid Karlstads universitet och Ledarskapscentrum på Försvarshögskolan.
Johan Österberg har studerat förutsättningarna för Försvarsmakten att rekrytera och behålla soldater. Han har jämfört soldater från det tidigare värnpliktssystemet, som lades ner 2010, med de kontraktsanställda som utgjort basen i det frivilliga försvaret fram tills idag då ett kompletterande värnpliktssystem återinfördes.
– För yrkessoldater var det viktigt med meningsfulla arbetsuppgifter och känna att de presterar på jobbet, säger Johan Österberg, som i mitten av mars disputerade med avhandlingen "We want you as our new recruit - prerequisites for recruitment to and retention in the Swedish Armed Forces" vid Karlstads universitet. De värnpliktiga soldater som var intresserade av internationell tjänstgöring hade vissa personliga egenskaper gemensamt. I en självskattning uppgav de i högre utsträckning att de var stresståliga, hade starkt psyke, det vi kallar psykologisk hardiness, och att de delade Försvarsmaktens värdegrund, jämfört med de värnpliktiga som inte vill åka ut på internationell tjänst.
Värnplikten en viktigt bas för rekrytering
Studien ger en möjlighet för Försvarsmakten att på ett tidigt stadie identifiera de värnpliktiga som med störst sannolikhet kan lockas av en fortsatt karriär inom Försvarsmakten efter värnplikten. Den ger också möjlighet att i högre utsträckning behålla yrkessoldaterna, som frivilligt sökt sig till Försvarsmakten, genom att matcha dem mot arbetsuppgifter som de upplever som meningsfulla.
– Genom att tillgodose personlig utveckling, gruppsammanhållning och att individer upplever att de har tillräcklig kompetens för att lösa sina uppgifter, kan Försvarsmakten bli mer attraktiv för värnpliktiga och bidra till att förbättra personalförsörjningen, säger Johan Österberg.
Återinförandet av värnplikt som även inkluderar kvinnor är enligt Johan Österberg en förutsättning för att Försvarsmakten ska kunna rekrytera tillräckligt med soldater.
– Sveriges storlek, samhällsskick och utsatta geografiska läge gör att det inte är optimalt att personalförsörja Försvarsmakten med frivilliga soldater. Och min forskning pekar på att de värnpliktiga soldaterna kan utgöra en viktig bas för rekrytering till officersyrket.
Fakta
Soldater
Idag har vi i Sverige både ett värnpliktssystem och ett frivilligt system för rekrytering av soldater. Genom dessa system rekryterar Försvarsmakten gruppbefäl, soldater och sjömän.
Officerare
I Sverige har vi specialistofficerare, som utbildas inom Försvarsmakten, och officerare, som gått en treårig akademisk utbildning vid Försvarshögskolan. Efter avslutad högskoleutbildning kan de som studerat officersprogrammet anställas som officerare av Försvarsmakten.