Att förebygga våldsbejakande extremism
2016-03-24Flera otäcka terrordåd har drabbat världen - bara för några dagar sedan i Bryssel. I Sverige har bränder i flyktingförläggningar kommit att bli en del av medias rapportering. Våldsbejakande extremism har tyvärr blivit ett välbekant begrepp. För att höja kunskap och beredskap, bjuder FoU Välfärd Värmland, Brottsförebyggande Centrum i Värmland och Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism in till en konferens den 6 april på Karlstads universitet.
Journalister väljer tystnad, unga tjejer blundar för glåporden för att orka med sin skoldag och politiker drar sig undan när familjen utsätts för hot. Hur ska vi agera när hat och hot breder ut sig på chattforum, i kommentarsfält och på sociala medier för att sedan sippra ut i verkligheten i form av det hat som ger extremisten sin näring?
"Sverige är ännu relativt förskonat men vi befinner oss på ett sluttande plan. Gränsen för vad som kan sägas flyttas ständigt och den våldsbejakande retoriken får allt större utrymme på våra sociala medier," skriver Mona Sahlin, Nationell samordnare mot våldbejakande extremism, Hans Olsson, ordförande Brottsförebyggande Centrum i Värmland och Åsa Bergenheim, rektor Karlstads universitet i en gemensam debattartikel på Dagens Samhälles nätupplaga.
Onsdagen den 6 april bjuds förtroendelvalda, anställda inom kommuner, landsting, länsstyrelse, hos polisen, ideella organisationer, studenter samt andra som är intresserade, in till Karlstads universitet för en heldag med fokus på våldsbejakande extremism och dess mekanismer.
På programmet står bland annat religionsdialog om mångfald och samverkan mellan Awad Olwan, imam från Fisksätra och Bengt Wadensjö, biskop emeritus. Mona Sahlin, Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism presenterar en lägesbild på nationell nivå och Lars Stiernlöf från Brottsförebyggande centrum i Värmland presenterar projektet Värna Värmland mot våldsbejakande extremism.
Programmet börjar kl.9.00 och avslutas kl.16.00.