Återvändande kanadensare gästforskar
2014-03-31I slutet på 90-talet arbetade kanadensiska Andreas Kitzmann och Kirsten Yri på Karlstads universitet, som lärare i Medie- och kommunikationsvetenskap och inom Kulturvetarprogrammet. Efter några år i Sverige flyttade de tillbaka för att arbeta på York University i Toronto och Laurier i Waterloo – två kanadensiska universitet som har internationellt utbytesprogram med Karlstads universitet. Nu är de tillbaka på medie- och kommunikationsvetenskap som gästforskare under ett år.
Det är ett kärt återseende och ett stort äventyr för de gemensamma barnen Magnus, 9 år och Linnea, 7 år som nu får pröva sina vingar i en vanlig svensk skola.
Inom den nordamerikanska universitetsvärlden finns möjligheten att ta en så kallad sabbatical var sjunde år. Det innebär att man inte har några undervisningsskyldigheter utan kan ägna sig helt åt sin egen forskning, på vilken plats i världen som helst. Professor Andreas Kitzmann är verksam inom området Media, Technology and Culture och ägnar sig nu åt forskning kring tingens ontologi.
Att flytta med hela familjen till ett annat land har faktiskt inspirerat hans forskning. Andreas Kitzmann berättar:
-Flyttens praktiska dimensioner, att lämna ett hus och fylla upp ett nytt med innehåll, kommer att ingå som en del i min analys.
Viktiga nätverk
Kirsten Yri, professor inom ämnet Musicology, drar i sin tur nytta av den geografiska närheten till Tyskland. Hon forskar om kompositören Carl Orff och hans, troligen ofrivilliga, koppling till den nazistiska kulturideologin och har gjort flera resor ner till de tyska arkiven för att samla material.
Men varför föll valet på att gästforska vid Karlstads universitet i Sverige?
-Vi har fortfarande kvar ett socialt nätverk här i Sverige, både yrkesmässigt med kontakter vid flera universitet runt om i Norden, och privat med vänner här i Karlstad, berättar Kirsten. Dessutom trivs vi jättebra här!
Enkelt och tillgängligt
Att gästforska innebär att man vid sidan av sin forskning håller föreläsningar eller deltar i eventuella projekt som pågår - för Kirstens del föreläsningar på Ingesund och för Andreas i högre seminarier i Karlstad och i Uppsala. Både Andreas och Kirsten tycker att det svenska systemet är modernt och lätt att arbeta i – att låna en bok på ett bibliotek i Tyskland kan vara en lång och krånglig process i jämförelse!
En upplevelse för hela familjen
Den största utmaningen med att flytta utomlands har kanske legat på Andreas och Kirstens två barn Magnus och Linnea. Magnus är född i Sverige men Linnea är född i Kanada. De går nu i klass 1 och 4 på Hammarö och kunde från början knappast ett ord svenska. Det tog cirka tre månader och nu kommunicerar de obehindrat!
-Vi vill rekommendera till alla som har chansen – åk ut i världen för att forska och ta med er familjen. Det är en ovärderlig upplevelse på många plan, inte minst för barnen, säger Kirsten och Andreas.
I augusti lämnar familjen det hyrda huset på Hammarö och återvänder till vardagen i Waterloo, Kanada.