Åsa Wettergren ny gästprofessor i sociologi
2020-06-26Åsa Wettergren, Göteborgs universitet, blir ny gästprofessor i sociologi vid Karlstads universitet från mitten av augusti. Uppdraget innebär att, som ämnesföreträdare och i samverkan med ämnets medarbetare, driva forskningen framåt.
- Jag ser fram emot att komma tillbaka till Karlstad och bidra till en bra och stark utveckling, säger Åsa Wettergren, som tidigare disputerat och arbetat vid Karlstads universitet.
Åsa Wettergren disputerade i sociologi vid Karlstads universitet 2005 med avhandlingen "Moving and Jamming: Implications for Social Movement Theory". Hon har även arbetat som forskarassistent här mellan åren 2005 och 2009. Idag är hon professor i sociologi vid Göteborgs universitet, där hon arbetat sen 2010. Tidigare har hon även varit gästforskare på Sociologisk Institut vid Köpenhamns universitet, på European University Institute i Florens och på Karl-Franzens Universität i Graz.
Från och med mitten av augusti och till slutet av nästa vår, kommer hon att vara gästprofessor i sociologi vid Karlstads universitet på 40 procent. Uppdraget innebär även att vara ämnesföreträdare och hon kommer i samverkan med ämnet arbeta med att driva forskningsfrågorna framåt.
- Jag tycker att det ska bli väldigt roligt! Jag känner många vid Karlstads universitet och har behållit kontakten. Under den här perioden ska jag tillsammans med ämnet bland annat arbeta med forskningsansökningar och se vad man på ämnet kan tänka sig att kraftsamla kring. Tanken är att en ny professor ska vara på plats inom en rätt snar framtid - och det behövs en person på heltid. Jag har tyvärr inte själv möjlighet att ta en heltidstjänst i Karlstad, men ser fram emot att axla ansvaret, få lite nya arbetsuppgifter och bidra med idéer och energi, säger Åsa Wettergren.
Emotionssociologi - att göra osynliga känslor synliga
Hennes forskningsintresse handlar bland annat om att undersöka emotioners betydelse i byråkratiska organisationer, sociala rörelser och migration.
- Jag har bland annat intervjuat, gjort observationer och följt - "skuggat"- personer på jobbet i de svenska domstolarna. Emotionssociologi handlar om känslor som finns i bakgrunden när vi orienterar oss i vardagen. "Vad jag känner när jag inte tror att jag känner något", skulle man kunna säga. Intresse och nyfikenhet kan vara sådana känslor, som skapar en drivkraft, en motivation. Jag jobbar utifrån perspektivet att förnuftet och känslorna är sammanflätade och beroende av varandra, förklarar Åsa Wettergren.

