Annika Norell-Clarke om sommarsömn i P4 Värmland
2017-06-21Påverkar ljuset vår sömn? Annika Norell-Clarke, doktor i psykologi vid CFBUPH, medverkade i Förmiddag i P4 Värmland och pratade om sömn nu när dagarna är som längst och nätterna är som kortast.
Idag, den 21 juni, är det sommarsolståndet som är årets längsta dag. Enligt forskning sover vi mindre när det är fler ljusa timmar på dygnet och vi sover mer när det är fler mörka timmar. Skillnaderna är inte så stora och hur vi hanterar det beror på hur känsliga vi är. Det stora flertalet av oss upplever att vi mår bättre på sommaren när det är ljust ute.
Det finns en tendens att vi vänder på dygnet under semestern och är vaken lite senare och sover lite längre på morgonen. Även här är det individuellt hur man kan variera sin dygnsrytm.
- Vet man om att man är känslig och har svårt att återanpassa sig, kan man försöka ställa tillbaka till en mer vanlig veckorytm en eller två veckor innan semestern är slut, så det inte blir en jättechock efter sista lediga söndagen, säger Annika Norell-Clarke.
Ta igen sömn
En vanlig fråga är om man kan ta igen förlorad sömn.
- Svaret på den frågan är både ja och nej. Du tar aldrig igen alla klocktimmar du förlorat. Då skulle vi småbarnsföräldrar ligga fler år efter som vi skulle behöva sova igenom. Däremot så tar vi igen djupsömnen när vi väl får sova gott en natt. Vi går in i djupsömnen mycket snabbare och befinner oss där längre.
Vad är dina bästa tips för en god natts sömn?
- Mina bästa tips är att se till att sovrummet är en behaglig plats, att det är tillräckligt mörkt, kallt och tyst. Och att man gör någonting en eller två timmar innan, som gör att man känner sig avslappnad och inställd på att nu är det snart dags att varva ner för det här dygnet, avslutar Annika Norell-Clarke.
Mer information
Hör intervjun med Annika Norell-Clarke här:
Annika är anställd som postdoktor vid CFBUPH, Centrum för forskning om barns och ungdomars psykiska hälsa, där hon forskar om ungdomars psykiska hälsa och hälsobeteenden, främst i relation till sömn.
Annika är leg psykolog och har arbetat kliniskt med insomni, depression, bipolär sjukdom, ångest och relaterade problem. Hennes främsta forskningsintressen rör hur sömnproblem drivs av ohjälpsamma kognitioner och beteenden, och hur störd sömn interagerar med andra psykiska problem och symtom.