Ankfötter, kulturkrockar och massor av kompisar
2015-08-28Tio veckor i Chengdu i Kina har gett en rejäl inblick i en helt annan kultur, erfarenheter och ett stärkt självförtroende. Julia Karlberg och Linda Måredh på Handelshögskolans PA-program rekommenderar varmt andra att studera utomlands en period.
Beslutet att resa var inte alldeles självklart. Staden Chengdu med nära 15 miljoner invånare, är långt från Sverige. Nära 700 mil fågelvägen eller fem dagar och fyra timmar om du vill köra bil. Dit åkte Julia Karlberg och Linda Måredh i våras, tillsammans med en grupp på ytterligare sex studenter från programmet Personal och arbetsliv på Handelshögskolan.
Allt var annorlunda
Efter tio veckors kurser här i Karlstad om kinesisk kultur och en introduktion i språket, packade de väskorna och flög till Kina för att studera på Southwest Jiaotong University i Sichuan-provinsens största stad Chengdu. Med sig hem efter drygt tio veckor i Kina har de massor av erfarenheter, kompiskontakter och en rejäl portion stärkt självförtroende.
- Vi var en grupp på åtta studenter härifrån Karlstad som åkte. Först var vi en vecka i Shanghai och åkte sedan vidare till Chengdu. Allt var annorlunda och vi önskade nog att vi hade kunnat språket mer när vi kom. Men man blir kreativ. På restauranger lärde vi oss snabbt att spana på vad andra åt och peka att vi ville beställa detsamma, berättar Linda Måredh.
För Julia Karlberg var beslutet att åka till Kina inte självklart. Hon tvekade länge.
- Vår programledare nämnde möjligheten med kinaterminen, så där lite i förbifarten. Men så kollade några i klassen runt ifall det fanns ett intresse och vi gick på en informationsträff. Då kände vi allihop att detta var något vi ville prova, men det var pirrigt.
Gemenskap och kompisgäng
Karlstadstudenterna bodde alla i ett hus på Southwest Jiaotong Universitys campus tillsammans med ett hundratal utbytesstudenter från hela världen. Flera läste flera år på masterprogram.
- Det var en fin gemenskap och de som varit där lite längre och kunde språket bättre, hjälpte oss nykomlingar. Vi var ett gäng på kanske 30 studenter som hängde ihop och var varandras trygghet när vi till exempel skulle ut på kvällen, säger Linda.
Studenterna fick en bra inblick i kinesisk kultur. Bland annat fick de följa med en kinesisk student till hans hemby, där hela släkten bjöd på middag.
- Det var väldigt intressant att få komma hem till en kinesisk familj. De var fantastiskt gästfria och hade dukat upp massor av mat. En hel del nya rätter, till exempel ankfötter, stod på menyn, berättar Julia.
Kurserna de läste i Kina var bland andra Basic Chinese och Intercultural Business Communication.
-Interkultur kommer vi att ha nytta av var vi än kommer att jobba, tror jag. Det är verkligen något att vara lyhörd för, till exempel om du frågar din kinesiska vän eller kollega om ni ska gå ut och äta så är det självklart du som betalar. Så är det ju inte alltid hos oss, konstaterar Linda.
Förändrad bild av Sverige
En förändrad bild av Sverige och världen, en utmaning och väldigt bra erfarenheter. Så sammanfattar Julia och Linda nyttan med att studera utomlands en period.
- Det var också bra för självkänslan att upptäcka att vi är bättre på engelska än vad vi trodde. Och vi snappade upp tillräckligt med kinesiska fraser för att klara oss själva den sista tiden. Det kändes väldigt bra. De tio veckorna gick fort och det var tufft att säga hejdå till alla kompisar. Campustillvaron blev ju vardag och det var en rejäl omställning att komma hem igen! Men vi fixade det här, säger en nöjd Julia.