VIPP industridoktorand Åsa Nyflött är halvvägs till doktorshatten
2014-12-17Den 11 december avlade industridoktoranden Åsa Nyflött, Stora Enso, sin licentiatsexamen på Karlstads universitet. Ett viktigt avstamp som visar att hon nu kommit halvvägs till den efterlängtade doktorshatten. Hennes forskningsprojekt handlar om förnyelsebara barriärmaterial för livsmedelsförpackningar och bedrivs inom Vipp forskarskola.
Till vardags kan man beskriva Åsas forskning som att hon undersöker hur det tunna lagret av oljebaserad plast, som finns på livsmedelsförpackningar tillverkade av kartong, kan ersättas med ett mer miljövänligt alternativ.
- Själva kartongen i sig är ett väldigt miljövänligt och förnyelsebart förpackningsmaterial. Men det behövs en tunn plast på förpackningen för att garantera livmedelssäkerheten. Det är oftast syret som skadar kvaliteten på förpackade livsmedel, så målet är att skapa en förnyelsebar barriär som inte transporterar igenom syre. Både vi och våra kunder är måna om att finna bästa möjliga sätt att ersätta den oljebaserade plasten, säger Åsa Nyflött.
Djupdykning inom barriärområdet
Det finns redan idag, i mindre skala, barriärer(plaster) på marknaden som är tillverkade av förnyelsebara material. Men det krävs mer forskning på området för att få en fullständig förståelse för vilka ämnen som egentligen är nödvändiga i en barriär till en livsmedelsförpackning. Det är denna kunskapsmässiga djupdykning inom barriärområdet som Åsa Nyflött ägnar sig åt.
Omväxlande
Genom olika modelleringsförsök undersöker Åsa hur, eller om, syret transporteras genom barriärer uppbyggda av olika ämnen.
- Av befintliga teorier inom området gör jag olika former av datamodeller. Sedan gör jag även praktiska tester ute i laboratorierna. Det är kul att se om datamodellerna stämmer med verkligheten. Jag tycker om omväxlingen av att jobba både framför datorn och praktiskt ute i laboratoriet, säger Åsa Nyflött.
Uppnådda resultat
Någon konkret lista på vilka egenskaper och ämnen som är nödvändiga i en förnyelsebar barriär är lite för tidigt att presentera i detta skede.
- Men ett exempel på en viktig slutsats är att ju högre kristinallinitet som ämnet har desto bättre skyddar den. Det betyder att det är viktigt att använda ämnen som har en tät molekylstruktur, säger Åsa Nyflött.
Ceremoni på Karlstads universitet
I förra veckan var det licentiatisseminarium där Åsa Nyflött fick presentera och försvara sitt forskningsprojekt under en utfrågningsstund. Det var ett fyrtiotal personer på plats vid seminariet och efter en stunds överläggande kunde examinatorn Lars Järnström slå fast att Åsa var godkänd och kunde få ut sin licentiatsexamen.
- Det känns oerhört skönt att ha fått denna examen. Den är ett viktigt avstamp i mitt forskningsarbete och visar att jag är på rätt väg. Att ha en licentiatsexamen är ett bra kvitto karriärsmässigt. Det är ett bevis att man klarar av att ta in information, analysera och driva projekt. Nu ser jag fram emot att fortsätta min forskning för att om två år kunna ta min doktorsexamen, säger Åsa Nyflött målmedvetet.
Drömmen vore att inte bara finna sätt att göra plasten förnyelsebar, utan även aluminiumet som finns i många livsmedelsförpackningar.
- Det finns massor med spännande miljöförbättrande forskningsområden att ägna sig åt, avslutar Åsa Nyflött.
Fakta
Åsa Nyflött deltar i industriforskarskolan VIPP, som startade 2012. VIPP är en forskarskola som satsar på samverkan mellan industri och akademi. VIPP står för värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter. Det är 18 doktorandprojekt som pågår inom VIPP. ÅsaNyflött kommer att doktorera hösten 2016. Titeln på hennes forskningsprojekt är "Structural Studies and Modelling of Oxygen Transport in Barrier Materials for Food Packaging". Hon är anställd av Stora Enso i Karlstad sedan september 2011. Läs mer om VIPP på kau.se/vipp