Två nya professorer i omvårdnad
2017-04-12Maria Larsson och Agneta Anderzén Carlsson är två nya professorer vid ämnet Omvårdnad vid Karlstads universitet.
Maria Larsson fick i januari anställning som professor i Omvårdnad. Hennes forskning har fokus på sjuksköterskeledd cancervård, symtom och symtomhantering hos patienter med cancer samt palliativ vård. Hon ser fram emot att i samverkan med Landstinget i Värmland bygga upp projekt kring dessa områden.
- Efter att ha utbildat mig till sjuksköterska arbetade jag på onkologkliniken. Efter några år studerade jag vidare till Specialistsjuksköterska inom onkologisk vård vid Örebro universitet. Efter disputationen har jag arbetat som universitetslektor här i Karlstad och 2014 blev jag docent i omvårdnad.
Problem som patienter drabbas av efter cancerbehandling
2006 disputerade Maria Larsson med en avhandling om ätproblem hos patienter med cancer i huvud- och halsområdet som behandlats med extern strålbehandling; "Eating problems in patients with head and neck cancer treated with radiotheraphy – Needs, problems and support during the trajectory of care". En av delstudierna beskrev betydelsen av en sjuksköterskeledd mottagning för denna grupp av patienter. Med hjälp av ett anslag från Cancerfonden kunde effekterna studeras över tid i en större jämförande studie. Resultatet blev positivt och nu är sjuksköterskemottagningarna etablerade i den ordinarie verksamheten på de båda sjukhus som utgjorde intervention.
- Kontinuitet, trygghet och sjuksköterskans kompetens är några av nycklarna till god omvårdnad. Det är viktigt att lyfta fram att vården ska vara personcentrerad, vilket innebär att den ska utgå ifrån patientens behov och resurser och ske i samverkan patient och närstående, säger Maria Larsson.
Kontaktsjuksköterskor är betydelsefulla
Maria Larsson har även ett stort intresse för den nationella satsningen som är under uppbyggnad; att varje cancerpatient ska ha en kontaktsjuksköterska.
-Patienten är som sjukast efter avslutad behandling och det är då patienten och dennes närstående ska ta sig tillbaka till ett normalt liv. Patienterna har ofta många symtom och problem men är så trötta att de inte orkar leta efter hjälp. Att då ha en kontaktsjuksköterska som man känner och har förtroende för hjälper till i tillfrisknandet.
Barnfokus för ny professor
I mars i år började en ny kollega på omvårdnad då ämnet fick sin andra professor, Agneta Anderzén Carlsson. Hon disputerade 2007 på en avhandling med titeln “Rädsla hos barn med cancer.” Hennes forskning har främst fokuserat på barn inom vården och hon har just avslutat datainsamlingen i projektet ”När du blir rädd hur vill du då bli bemött?”. Där har hon intervjuat tjugotre barn om hur de upplever bemötandet av sjukvården när de efter att fått sin diagnos är rädda och osäkra.
Mångårig erfarenhet från olika arbetsplatser
- Jag utbildade mig till barnsjuksköterska och arbetade med nyföddhetssjukvård. Det är barn som är mitt största intresse och huvudfokus i all min forskning, men jag har också varit involverad inom många andra forskningsområden som handledare, säger Agneta Anderzén Carlsson.
Efter disputationen arbetade Agneta Anderzén Carlsson på Örebro universitet som lektor. Under tiden vid Örebro universitet var hon bland annat med och startade specialistsjuksköterskeprogrammet i hälso- och sjukvård för barn och ungdom. Agneta Anderzén Carlsson har efter att hon slutade på Örebro universitet arbetat som inspektör på Socialstyrelsen och bedrivit forskning inom Region Örebro Län. En del av den forskningen fokuserade på dövblindhet, där hennes forskargrupp med inriktning dövblindhet står sig som en av de mest framstående både nationellt och internationellt.
Agneta Anderzén Carlssons framtidsplanern är många;
- Om vi pratar projekt och forskning så vill jag öka samarbetet med aktörer inom universitetet och med andra lärosäten. Jag vill också verka för tvärvetenskaplig forskning, där omvårdnad är en del, säger Agneta Anderzén Carlsson.