Textilfiberproduktion, framtiden för skogsindustrin?
2013-05-06Förbrukningen av flera pappersprodukter minskar i världen och nu gäller det för skogsindustrin att se sig om efter nya produktområden. Samtidigt ökar efterfrågan på cellulosabaserad textilproduktion och då måste även Karlstads universitet vara med och anpassa sin forskning och sina utbildningar till de nya förutsättningarna.
- Nu har vi beställt en spinnmaskin från Indien, säger Ulf Germgård, professor i kemiteknik vid Karlstads universitet. Den kommer att göra det möjligt för oss att anpassa vår grundutbildning och forskning till att även omfatta framställning av miljövänlig cellulosabaserad textilfiber. Satsningen på spinnmaskinen har möjliggjorts genom ett anslag från Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond.
Framtidens textilbehov
Textilbehovet i världen kommer troligtvis att öka kraftigt inom de närmast 20 åren bland annat för att välståndet ökar i länder som Kina, Indien och Ryssland. Samtidigt räknar man med att bomullsproduktionen kommer att stagnera eftersom det blir brist på åkermark som istället behövs för livsmedelsproduktion. Alternativet polyester som framställs från råolja, kommer när oljetillgångarna minskar, att drabbas av höga priser. Slutsatsen är att det finns ett behov av nya textilfibrer baserade på råvaror som är förnybara och en naturlig lösning är cellulosabaserad textil.
Textilfiberområdet växer
Massagruppen vid Karlstads universitet har under flera år arbetat med att dels försöka förbättra den traditionella viskosprocessen så att den blir mer miljövänlig men gruppen har också deltagit i flera projekt där en ny typ av miljövänlig textilfiber baserad på cellulosa har tagits fram.
- Vi har idag som enda universitet i Sverige föreläsningar i grundutbildningen som behandlar viskosteknik och vi vill nu driva den trenden vidare och alltså kunna erbjuda mer undervisning inklusive mer möjlighet till projektarbete och examensarbete inom textilfiberområdet. Vår ambition är att ge civilingenjörer från Karlstads universitet en fördjupad utbildning inom detta område som definitivt hör framtiden till, säger Ulf Germgård.