Stor studie om drunkningsolyckor i Sverige
2013-06-19Karlstads universitet och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har gjort en omfattande studie av drunkningsolyckor i Sverige de senaste 15 åren. Totalt är det närmare 4 000 drunkningstillbud som studerats och resultatet visar bland annat att drunkning fortsatt är den vanligaste dödsolyckan bland små barn.
- Drunkning är idag främst något som drabbar äldre, säger Johanna Gustavsson, universitetsadjunkt i riskhantering vid Karlstads universitet. Kanske är det dags att vända på perspektiven och uppmuntra de unga att se till att äldre använder flytväst och vara försiktiga i samband med vistelse vid vatten. Något som förvånade oss var att männen är kraftigt överrepresenterade i drunkningsstatistiken. Av de som drunknar i samband med båtfärd är 92 procent män, de flest i medelåldern. Preventiva åtgärder mot denna typ av händelser bör därför lämpligen inriktas mot män.
Studien är den första genomgripande studien av drunknings- och drunkningsrelaterade händelser i Sverige. Den har genomförts av Johanna Gustavsson, Lena Olsson och Ragnar Andersson vid Karlstads universitet på uppdrag av MSB.
I studien har de bland annat gått igenom Socialstyrelsens dödorsaksregister. Sammanlagt är det 3860 drunkningar inträffade mellan åren 1997 och 2011 som har studerats.
Fler åtgärder för att minska drunkningsolyckor behövs
Resultatet visar bland annat att drunkningsolyckorna visar en tendens att minska bland äldre, men att antalet drunkningstillbud bland barn ligger kvar på samma nivåer under mätperioden. Studien visar även att drunkning är den vanligaste dödsolycksorsaken bland små barn.
- Ett nationellt drunkningsförebyggande program skulle vara på sin plats, det är dubbelt så många som avlider av drunkning än i bränder men satsningar på prevention är skevt fördelade, säger Johanna Gustavsson.
MSB:s förslag på åtgärder för att minska drunkningsolyckor:
• Överväg lagstiftning om flytvästanvändande i fritidsbåt
• Öka insatser och kontroller för högre nykterhet på sjön
• Se till att kraven på simkunnighet efterlevs enligt skolans läroplan
• Upprätta en nationell databas med fakta om inträffade drunkningar
• Kommuner bör i kommunens handlingsprogram för förebyggande verksamhet behandla drunkningsrisker.