Stor satsning på forskning inom programvarutestning
2013-07-01Bättre metoder för test av mjukvara i inbyggda datorer kan sänka utvecklingskostnaderna och öka produktkvalitén i svenska industriföretag. Därför satsar KK-stiftelsen 27 miljoner kronor på en ny forskningsmiljö vid bland annat Karlstads universitet som ytterligare stärker den redan framstående forskningen inom inbyggda system.
Den nya forskningsmiljön, kallad TOCSYC - Testning av kritiska egenskaper i komplexa system, vid Karlstad universitet sker i samverkan med Mälardalens högskola, Blekinge tekniska högskola, Högskolan i Skövde och SICS Swedish ICT, som tillsammans beviljats finansieringen av KK-stiftelsen. Forskningsmiljön koordineras av Mälardalens Högskola med projektstart i september 2013.
- Det är väldigt roligt att vår satsning på att bygga upp forskning inom programvarutestning har gett resultat och att vi nu får möjlighet att vidareutveckla verksamheten inom TOCSYC, säger Martin Blom, universitetslektor i datavetenskap vid Karlstads universitet och en av forskarna i projeket. Satsningen på programvarutestning är en del av samarbetet med Compare och Region Värmland samt ett viktigt område också för det lokala näringslivet.
Kvalificerad testning för hög kvalitet
- Datormjukvara utgör en allt större andel av det vi levererar till våra kunder. För att marknadens förtroende för Bombardier ska vara på högsta nivå måste den datormjukvara vi levererar i våra produkter till våra kunder vara av hög kvalitet. Kvalificerad testning av våra mjukvaruintensiva system säkrar den höga kvalitetsnivån. Att akademierna nu tar initiativ till att vidareutveckla kunskapen om kvalificerad testning av inbyggda system hälsar vi med glädje och tillfredsställelse, eftersom den är av största strategiska vikt för oss, säger Klas Wåhlberg, vd för Bombardier Sweden AB.
Effektivare testmetoder behövs
Programvara och inbyggda datorer, så kallade inbyggda system, är ofta en mycket viktig del i svenska industriprodukter och exportvaror. Den snabba tekniska utvecklingen gör att kraven på företagen hela tiden ökar. De måste ta fram än mer avancerade produkter, vilket innebär mer komplexa och kritiska inbyggda system. Kostnaden för att testa de nya inbyggda systemen är en stor del av den totala utvecklingskostnaden för företagen och för att minska denna kostnad behövs effektivare testmetoder i ett tidigare utvecklingsskede. Med den nya forskningsmiljön kommer kunskapen om att testa kritiska egenskaper hos komplexa inbyggda system att öka.
KK-stiftelsen finansierar i år inom ramen för SIDUS – starka distribuerade forskningsmiljöer, två nya forskningsmiljöer. TOCSYC finansieras med 27 miljoner kronor och totalt tretton personer kommer vara involverade i satsningen.
Karlstads universitet är också medverkande part i den andra finansierade forskningsmiljön READY, en forskningsmiljö för internet med låg fördröjning. Koordinator för denna miljö är SICS Swedish ICT och medverkande part förutom Karlstad universitet är Mälardalens Högskola. Fokus inom READY är att minska fördröjningarna vid överföring av stora datamängder, vilket är till stor nytta för svenskt näringsliv då det minskar produktionstiden och därmed produktionskostnaderna.