SödermanModellen för ökad livskvalitet
2013-11-27SödermanModellen är en strukturerad arbetsmetod som frigör tid så att personerna på ett särskilt boende görs mer delaktiga och ökar livskvaliteten. Modellen har tagits fram av Monica Söderman, universitetsadjunkt i omvårdnad vid Karlstads universitet, och Doris Söderman, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), kollegor och tillika tvillingsystrar.
SödermanModellen, utifrån ett relationsinriktat arbetssätt, är en strukturerad arbetsmetod som frigör tid så att personerna på ett särskilt boende görs mer delaktiga och ökar livskvaliteten. Forskning ska genomföras i samverkan med Göteborgs universitet när de implementerar arbetssättet på ett boende som ännu inte arbetar enligt SödermanModellen.
- Då vi på 1990-talet arbetade som distriktssköterskor diskuterade vi hur man skulle kunna organisera arbetet på ett äldreboende för att anpassa vården och bryta de fasta rutiner som styrde vardagen för personerna på boendet, säger Moinica Söderman, universitetsadjunkt i omvårdnad. Då min syster Doris Söderman 2002 blev enhetschef för ett äldreboende kunde våra tidigare diskussioner implementeras. Därefter föreläste vi om arbetssättet i olika forum.
Ett ökat intresse för modellen
Många efterfrågade då om det fanns något skrivet om arbetssättet och då kom tankarna att skriva en bok. Boken ”Möt människan” Söderman & Söderman (2012) utgår från intervjuer på tre av de boenden som vi varit med och implementerat arbetssättet på. Baserat på erfarenheter och intervjuer vid tre av de boenden där modellen implementerats utan att vara statistiskt belagt visade det sig få många fördelar som till exempel ökad tillit och trygghet, ökad delaktighet för närstående, färre fallolyckor och minskad läkemedelsanvändning. Inte minst viktigt ledde det till mindre stressad personal och färre korttidssjukskrivningar.
- Lena German-Millberg innovationskordinator tog kontakt med oss och via GIO fick vi rådgivning och finansiering för att ta fram en logotyp och varumärkesskydda SödermanModellen, vilket är viktigt för det fortsatta arbetet med att implementera modellen, säger Monica Söderman.
GIO stödjer lanseringen
Vid möten med potentiella kunder, i det här fallet boenden eller hemtjänst i privat eller kommunal regi är det även betydelsefullt om man på kort tid kan presentera sitt erbjudande och skapa ett intresse för fortsatta diskussioner. Även här har GIO stöttat genom att genomföra ett så kallat värdeskapande Forum tillsammans med affärsutvecklare, ansvariga vid kommunen med syftet att man ska kunna presentera SödermanModellen.