SELMA-dagen firade 5-årsjubileum
2016-11-22Lördagen den 19 november var det SELMA-dagen på Karlstads universitet och i år firades det 5-årsjubileum. Dagen bygger på SELMA-studien som undersöker barns hälsorisker kopplade till ohälsosamma ämnen i vardagen. Tema för årets dag var vad man kan göra föra att minska barns exponering för farliga kemikalier.
Populär dag
Drygt 300 barn och vuxna tog sig till universitetet från hela Värmland.
- Jag är själv med i studien med min yngsta son och nu har vi även börjat arbeta med SELMA-studien på mitt arbete på förskolan, där vi är inne i utfasningen av miljöfarliga material. Det är mitt fjärde år i rad som jag är här den här dagen och jag ser fram mot bra och intressanta föreläsningar, säger Isa Skinnargård, förskolelärare i Sunne kommun.
Bredvid sitter Annika Hulu, Miljöinspektör i Sunne kommun:
-Vi i Sunne kommun är i startfasen och skyndar långsamt. Vi tar en sak i taget som vi byter ut på våra skolor och förskolor.
Ett evenemang för hela familjen
Under dagen kunde besökarna prova på aktiviteter såsom ”Hjärnkul” och ”Experimentverkstad” samt möjligheten att undersöka ”Kroppens klurigheter” med en spännande forskningskarta. Dessutom tog ”Nalle-akuten” emot sjuka nallar som barn och vårdpersonal tillsammans undersökte och behandlade, vilket visade sig vara en mycket uppskattad aktivitet.
- Dagen innehöll också mycket för de mindre deltagarna. Några av dagens höjdpunkter var cirkusframträdande av Mimulus och deras prova-på-cirkus som fanns under hela dagen, säger Malin Knutz, lektor och projektledare för SELMA-dagen.
Kan ni säga vad studien gett för resultat?
- Detta med resultat kräver en förklaring. SELMA-studien är fortfarande i ett datainsamlingsskede vilket har att göra med att det är en studie över tid. Den första delen av studien som handlar om att mäta och beskriva exponeringar och livsstilar under graviditet och spädbarnstid är på plats, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor och projektledare för SELMA-studien. Just nu är vi upptagna av att hälsoundersöka och provta barnen när de är sju år. När dessa data är på plats kommer vi att för första gången kunna undersöka samband mellan exponering för olika faktorer tidigt i livet (graviditet) och barnens utveckling.
Har ni något som ni kan dela med er av idag?
- Vi har data för barnen från förlossning och framåt och det ligger ett tiotal artiklar i pipeline där sådana data innefattas. Dessa artiklar kommer att beskriva hur svenska gravida kvinnor är exponerade för ett femtiotal kemikalier samt hur sådan exponering associerar till effekter tidigt i livet hos barnen, säger Carl-Gustaf Bornehag.
Läs mer om Selmastudien här.