Samverkan för utveckling av forskningsidéer
2013-12-16Karlstads universitet anordnade en workshop och samlade näringsliv, forskningsfinansiärer och forskare för att hitta gemensamma utvecklingsprojekt. En av de stora vinsterna för alla parter är de kontaktskapande mötena där ett ömsesidigt lärande kan ske.
Workshopen kunde arrageras tack vare de samverkanscheckar som GIO, Grants and Innovation Office, har för den här typen av evenemang. Målet med samverkanschecken var, som just vid det här tillfället, att hjälpa forskare skapa nya former och platser för möten med externa parter.
- Vi är mycket nöjda med gensvaret från näringslivsdeltagarna, säger Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik vid ämnet kemiteknik. Vi valde att bjuda in företag i SweFlex, en förening för företag inom förpackningsindustrin och vid deras årsmöte i vår kommer vi att avrapportera vilka projekt som kommer att vidareutvecklas till gemensamma forskningsansökningar.
Grupparbete för att hitta gemensamma projekt
Workshopen inleddes med korta presentationer av fyra forskningsområden vid Karlstads universitet, torkning, automation, reglerteknik samt tryckteknik och tryckt elektronik. Därefter fick deltagarna genomföra ett grupparbete med att utforma en projektskiss för respektive forskningsområde. Industrirepresentanterna fick enas om det mest relevanta behovet för företagen, inom respektive forskningsområde, för att driva ett projekt. Forskarna deltog i gruppen för sitt område genom att ge inspel och svara på frågor.
Idéer för gemensamma forskningsansökningar
- Särskilt roligt var det att även små företag som helt saknar forskningsmöjligheter själva, var med på workshopen och såg en möjlighet till utveckling av idéer som de annars har svårt att förverkliga, säger Magnus Lestelius. Vi ser nu möjlighet att utveckla flera gemensamma ansökningar till exempel inom områden som böjbara bildskärmar, tryckfärger som kan tjäna som sensorer samt energibesparingsåtgärder. Deltagarna från forskningsfinansiärerna Vinnova, Tillväxtverket, EU och Almi hade en viktig roll i att informera om vilka möjligheter som finns att få medel för samarbetsprojekt mellan akademin och näringslive. På uppmaning av Éammon MacCallion från GIO, fick deltagarna skriva sina omdömen om workshopen på en whiteboard, både det som var bra och det som var mindre bra. Bland kommentarerna märks att man, särskilt företagen, uppskattar det resultatorienterade upplägget och man understryker starkt att återkopplingen är något man vill se.