Rörliga fiskar i nytt undervisningskoncept
2020-02-07På måndagen tillverkades rörliga fiskar i Pedagogisk verkstad av elever i årskurs fyra från Kvarnbergsskolan. Ett syfte är att utveckla nya aktiviteter i undervisningen genom att tillverka saker och koppla teknik till det.
Artifex är ett Erasmus+ -projekt som är utformat för att skapa en praktisk europeisk ram för utbildning i innovativa inlärningsmiljöer. Tanken är att lyfta fram ämnen som naturvetenskap, teknik och matematik och att integrera dem.
På Karlstads universitet är det Susanne Walan, projektledare för Artifex och som tillsammans med Johan Rosèn, projektledare från Karlstad makers, utvecklar workshops för pedagoger. Workshopen läggs upp på en gemensam plattform och sprids till lärare i hela Europa, som enkelt kan ta till sig de nya metoderna och ladda ner dem.
I måndags var det premiär för en ny workshopaktivitet med namnet ”rörliga fiskar” (moving fishes) som elever i årskurs fyra från Kvarnbergsskolan fick testa. Eleverna från Kvarnbergsskolan har varit här tidigare på ett Barnens univeristet special som genomfördes i samarbete med på Kultur på Kaus konstprojekt ”Under ytan”. Där de fick träffa konstnären Jan-Erik Pettersson och sedan fiskforskare från ämnet biologi på Karlstads universitet.
- Det var en naturlig uppföljning att bjuda in samma klasser till workshopen för ”moving fishes”, säger Susanne Walan. De hade i förväg blivit indelade i grupper och fått välja en valfri fisk och läsa på om den.
På plats i Pedagogisk verkstad fick de tillverka fiskkroppen, men även koppla in en motor så att fisken kunde röra exempelvis en fena eller mun.
- Det var en jättekul dag! För både pedagoger som elever, säger Susanne Walan. I slutet på dagen var det många barn som sa: -När får vi komma tillbaka?
I Artifexprojektets nästa del bjuds lärare in till workshops, där de får komma hit och testa teknik, konstruktion, design, programmering och de många delarna som vävs samman. Syftet är att eleverna ska utveckla sin förmågor när det gäller problemlösning, kreativitet och samarbete.

