Praktikprogrammet Jobbsprånget ger nyanlända akademiker jobb
2020-12-07Inom många svenska branscher är det brist på arbetskraft. Samtidigt invandrar människor med rätt kompetens till Sverige. För att underlätta att komma in på svensk arbetsmarknad är Karlstads universitet en av arbetsgivarna som erbjuder praktik för att högt utbildade personer ska få arbetslivserfarenhet och lära sig språket.
Samar Salahieh kommer från Syrien där hon forskade inom livsmedelsteknik vid Aleppo University (technical engineering). Hon bor med sin familj i Sverige och har nu varit på Karlstads universitet och institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper i en månad.
- Jag är väldigt glad att jag har fått den här möjligheten med Jobbsprånget, säger Samar Salahieh. Tyvärr så är det ju vissa begränsningar i och med Covid -19, men jag sitter och läser in mig på olika forskningsområden och lär mig hela tiden mycket om hur forskningen går till i Sverige.
Jobbsprånget drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och är ett praktikprogram som erbjuder fyra månaders praktik till nyanlända akademiker – ingenjörer, arkitekter, naturvetare och ekonomer.
- Jag är imponerad över hur snabbt Samar kommit igång, säger Jan van Stam, professor i fysikalisk kemi och handledare åt Samar Salahieh. Det är så givande när man hittar rätt person som kan bidra med mycket kunskap och nya perspektiv, även om vi inte arbetat inom exakt samma område tidigare. Samars erfarenheter och kunskap ligger tillräckligt nära för att vara riktigt värdefulla för vår forskning.
Syftet med Jobbsprånget är att tillvarata praktikantens kompetens och påskynda introduktionen till den svenska arbetsmarknaden.
- Jag ser gärna ser att vi på Karlstads universitet tar emot ett par ”Jobbsprångare” varje år, säger Johan Sterte, rektor vid Karlstads universitet.
Jobbsprånget matchar kompetensen och erfarenheten hos nyanlända akademiker med behovet som finns. Genom praktiken skapas nya kontakter, förutsättningar för validering av kompetens och möjligheten att fylla kompetensgap hos arbetsgivaren med resurser som idag står utanför arbetsmarknaden.
- Vi bestämde själva vem vi ville ha till vår avdelning. Det här är mycket motiverade människor som ger oss fler möjligheter än vad handledningen kostar i tid, säger Jan van Stam.
Matchningen sker samlat i Jobbsprångets ansökningsportal där kandidaterna registrerar sina uppgifter och gör en ansökan. Arbetsgivaren väljer själva ut vilka kandidater de vill erbjuda praktik, via portalen för Jobbsprånget.
- Om du vill lära dig svenska kan du inte bara gå till skolan och sitta där, säger Samar Salahieh. Du måste vara med, lyssna och öva och nu lär jag mig mycket nytt varje dag. Det finns också mycket att lära sig av arbetsmarknaden i ett nytt land och vilka regler som finns.
Sedan Jobbsprånget startade 2016 har 70 procent av de 850 personer som medverkat i programmet fått jobb kort efter praktiken.
- Nästa praktikperiod för Jobbsprånget sker till våren och möjligheten finns att anmäla sig till mig redan nu om man har intresse av att medverka, säger Emelie Hessel, HR-specialist och ansvarig för Jobbsprånget. Trots att de flesta av oss numera arbetar på distans kan vi fortfarande använda oss av Jobbsprånget i forskningsarbete som inte behöver utföras på plats.
Vid frågor om Jobbsprånget kontakta Emelie.Hessel@kau.se som gärna svarar på frågor.
Du kan anmäla ert intresse mellan 16 december och 16 januari.
Mer information om Jobbsprånget.

