Populärvetenskapligt föredrag om partikelfysik
2013-05-24Christoffer Petersson är en svensk forskare i partikelfysik i Bryssel, som samarbetar med Marcus Berg, universitetslektor i fysik på Karlstads universitet. Christoffer Petersson gav ett uppskattat populärvetenskapligt föredrag på Karlstads universitet den 20 maj.
- Det är viktigt för oss att upprätthålla samarbeten med framgångsrika forskare ute i Europa, som Christoffer, säger Marcus Berg. Det var jättekul att han kunde ge ett föredrag här. Vi vill också uppmuntra andra här på universitetet att låta deras besökare ge populärvetenskapliga föredrag. På Christoffers föredrag kom det allt från fysiker till datavetare, och efteråt var det flera som uttryckte att vi gärna kunde ha mer sådant här.
Forskning i samverkan med CERN
Christoffer Petersson är en svensk forskare i partikelfysik i Bryssel. Han publicerade nyligen en forskningsartikel där han och två forskarkollegor föreslog en ny möjlig egenskap hos den Higgspartikel som upptäcktes förra året vid europeiska partikelfysiklaboratoriet CERN. Den här nya egenskapen kan särskilja olika typer av Higgspartiklar. Nu har ett av de två stora forskarlagen vid partikelacceleratorn LHC, Large Hadron Collider, vid CERN tillkännagivit att de kommer att analysera och leta efter just den egenskapen hos Higgspartikeln som föreslagits av Christoffer Petersson och hans två medförfattare.
Olika typer av Higgspartiklar
Christoffer Petersson, ursprungligen från Växjö, disputerade 2010 vid Institutionen för Fundamental Fysik vid Chalmers Tekniska Högskola och efter forskartjänster vid CERN och i Madrid så arbetar han nu som forskare vid Université Libre de Bruxelles och International Solvay Institutes i Bryssel.
- Det visade sig att den modell vi studerade förutspår existensen av en Higgspartikel som har ungefär samma egenskaper som Higgspartikeln i standardmodellen, säger Christoffer Petersson. Men jämfört med de sätt som standardmodellens Higgspartikel kan sönderfalla på, vilket sker nästan ögonblickligen efter att den har skapats, så kan den Higgspartikel som vi studerade sönderfalla på ett ytterligare sätt, nämligen till en ljuspartikel och en partikel av så kallad mörk materia.
- Det är inte många nya idéer som tas upp till analys av forskarlagen på CERN, säger Marcus Berg. Om det visar sig att den nyfunna Higgspartikeln faktiskt sönderfaller på sättet som Christoffer och kollegor har föreslagit så vore det fantastiskt intressant. Det skulle ge oss en direkt ledtråd att standardmodellen behöver kompletteras med ytterligare partiklar och struktur, och det öppnar i sin tur för bättre och djupare förståelse av naturens fundamentala lagar och beståndsdelar.