Nytt projekt mellan Karlstads universitet och Cape Peninsula University of Technology, Cape Town
2018-04-05Projektet ”Internationalisation for knowledge partnership and social transformation”, är ett av tio STINT projekt av femtionio sökande som fick finansiering inom programmet Joint South Africa-Sweden Research Collaboration. Syftet med projektet är att studera kvinnors och barns erfarenheter av olika former av våld och tillsammans utveckla en kunskapsbas för förändring.
Att förhindra våld mot kvinnor och barn, är en av de viktigaste prioriteringarna inom FN:s hållbarhetsmål, och av stor relevans för Sydafrika där våld har blivit en epidemi. Kvinnor och barn som lever i utsatta områden är de mest sårbara på grund av de sociala, ekonomiska problem och rädslor som de upplever i sin vardag.
Forskningen ska utföras i Ocean View, som är ett mycket utsatt område söder om Cape Town, där barn och unga växer upp bland droger, vapen, misshandel och mord. Skottlossningar och övergrepp tillhör vardagen och många barn hoppar av skolan och rekryteras av kriminella gäng redan från 8-9 års åldern. Det finns nästan ingen trygg arena för barnen i området.
Carolina Jernbro, lektor i folkhälsovetenskap, har erfarenhet av forskning om barnmisshandel och våld. I hennes doktorsavhandling ingår studier av barnmisshandel från barns perspektiv med fokus på prevalens, hälsa, avslöjande och stöd och en mixad metod användes.
- I det här projektet kommer jag att delta i datainsamlingen, analys, författande av artiklar och vara med på workshops och seminarier, säger Carolina Jernbro. Vi har arbetat framgångsrikt med de här frågorna i Sverige och fast det är två helt olika samhällen så finns det vissa saker som vi kan tillämpa i det här riskfyllda området.
Hilde Ibsen, docent i historia och verksam på risk- och miljövetenskap, har under 18 år arbetat i Sydafrika med ett antal akademiska engagemang, numera med fokus på risk, säkerhet och rättvisa i Cape Town. Hon är bekant med forskningsmiljön och har bidragit till att upprätta nödvändiga kontakter vid CPUT, Cape Peninsula University of Technology, och i Ocean View.
- Projektet genomförs i samarbete med docent Penelope Engel-Hills, som också är dekan for Faculty of Health and Wellness Sciences, säger Hilde Ibsen.
Engel-Hills och Ibsen arrangerade en pilotworkshop vid CPUT i november 2017 med fokus på innovativa forskningsmetoder.
- Det är viktigt när vi går in i utsatta områden att utveckla forskning tillsammans med invånarna och först lyssna till deras erfarenheter och behov. De kvinnor vi hittills har arbetat med är experterna, inte vi. Kvinnorna tycker det är positivt att vara med för de har känt sig som en bortglömd grupp och det är annorlunda för dem att bli sedda och lyssnade på.
Senare i projektet ska de också intervjua män, socialarbetare och unga vuxna.
Som del av projektet kommer det att arrangeras en workshop om forskningsmetoder och etik för studenter på master- och doktorgradsnivå, både vid Karlstads universitet och CPUT. Den första kommer att äga rum i Karlstad 24-28 september.
Om STINT
STINT är en stiftelse som inrättats av regering och riksdag för att främja internationalisering av svensk högre utbildning och forskning. STINT verkar för kunskaps- och kompetensuppbyggnad inom internationalisering samt investerar i internationaliseringsprojekt föreslagna av forskare, lärare och ledning vid svenska lärosäten.
STINT driver internationalisering som ett verktyg för att:
• Höja kvalitén på forskning och högre utbildning
• Öka lärosätenas konkurrenskraft
• Stärka svenska lärosätens attraktivitet