Med uppdrag att förbättra cancervården
2014-09-01Bristen på specialistsjuksköterskor försämrar cancervården, säger Cecilia Olsson, universitetslektor i omvårdnad och en av tio i regeringens expertgrupp för kortare väntetider i cancervården.
Vid en internationell jämförelse tappar Sverige i rankingen när det gäller canceröverlevnad. Väntetiderna i cancervården är långa och patienterna får vänta olika länge på behandling beroende på vilken diagnos som utreds och var i landet man bor. För att korta väntetiderna inom cancervården har regeringen tillsatt en expertgrupp. I expertgruppen ingår Cecilia Olsson, specialistsjuksköterska inom onkologi, tillträdande ordförande i Sjuksköterskor i cancervård och nyligen disputerad vid Karlstads universitet.
- Vi ska titta på om "pakkeforløb", som Danmark använder sig av och Norge är på gång att införa kan vara en lösning även i Sverige för att bland annat korta väntetiden, säger Cecilia Olsson. Här finns stora förbättringsmöjligheter. Arbetet med standardiserade vårdförlopp fokuserar i första steget till att korta väntetiderna i början av vårdkedjan. Vilket innebär att vid välgrundad misstanke om cancer ska ett standardiserat utredningsförfarande korta tiden till behandlingsstart. Därtill är det också viktigt att se hur vi kan mäta inte bara väntetider och överlevnad utan också patientens upplevelse av vården, då tanken är att standardiserade vårdförlopp ska ge en förbättrad patientnöjdhet. Jag vill också att vi fokuserar på hur den nationella satsningen på kontaktsjuksköterskor även kan användas i arbetet med standardiserade vårdförlopp. Genom att specialistsjuksköterskors/kontaktsjuksköterskors kompetens används på bästa sätt skapas förutsättningar för att cancerpatienter kan få en bättre livskvalitet såväl under utredning och behandling, som efter behandling - vid tillbakagång till livet. Det är viktigt att satsningen resulterat i att det faktiskt blir bättre för patienterna, att de upplever sig välinformerade, omhändertagna och delaktiga i sin vård genom hela vårdkedjan.
Forskning och patientrepresentanter beskriver att ovissheten under utredningen påverkar patienternas livskvalitet. Vilket visar att det är bra att korta vårdtider genom att man samordnar provtagningar och undersökningar. Det är en av förutsättningarna för att patienterna snabbare ska komma till behandlingsstart. Men det är inte bara detta som är problemet i dagens sjukvård där vi har brist på specialister inom flera professioner, bland annat specialistsjuksköterskor inom onkologi, vilket också behöver beaktas.
- Förhoppningen är att vi genom kortare väntetider får en jämlik svensk cancervård av hög kvalitet, där patienterna känner sig omhändertagna och förutsättningar för en bättre överlevnad finns, säger Cecilia Olsson.