Matteintresserade löste problem åt industrin
2018-12-17Den 12 december arrangerades den andra upplagan av Matte möter industri-dagen, MIMM®-dagen, vid Karlstads universitet. På plats var representanter från Rolls-Royce, Sogeti och Uddeholm som tillsammans med gymnasieelever, studenter, forskare och lärare försökte hitta matematiska lösningar på hittills olösta problem.
– Vi vill lyfta Värmland som bas för attraktiva arbetsgivare som genom avancerad och modern teknik använder matematik som verktyg. En viktig del är att visa hur roligt matte är och ge gymnasieelever och studenter ett smakprov på hur man kan arbeta med tillämpad matte i arbetslivet. säger Adrian Muntean, professor i matematik som tillsammans med Elisabet Mellroth, doktor i pedagogiskt arbete, arrangerar dagen.
Tre problem av olika karaktär
Dagen inleddes med att de tre företagen presenterade varsin matematisk utmaning. Därefter delades deltagarna in i grupper för att diskutera olika alternativ till lösningar. Sogetis problem handlade om hur bonus-malus systemet påverkar konsumentens bilinköp. De två andra företagens problem handlade generellt om att förbättra processer: Uddeholm ville utveckla matematiska metoder för att analysera ståls struktur via bildbehandling och Rolls-Royce problem handlade om att räkna på hur man kan skapa en hållbar propeller.
– När man löser matematiska problem är man ofta ensam. Ibland önskar jag att jag hade ett gäng matematiker att ställa frågor till, precis som här idag! Det har varit spännande att introduceras för nya vinklar och angreppssätt på frågor som jag arbetar med på daglig basis, säger Rickard Gustafsson, metodutvecklare på Rolls-Royce Hydrodynamikcenter i Kristinehamn.
I år deltog fler gymnasieelever än förra året. En av dem är Klara Fernlöf som läser tredje året på Lillerudgymnasiets naturvetenskapliga profil.
– Matten på gymnasiet har mest varit teoretiskt så det är roligt att få verkliga uppgifter att jobba med. Inför den här dagen var jag lite osäker på hur långt mina mattekunskaper skulle räcka, men jag tycker att jag hänger med bra i diskussionerna och att jag kan vara med och bidra.
Så gick det
När dagen var slut var Uddeholms problem väldigt nära en lösning. Rolls-Royce hade bland annat fått fram en ny idé som de nästan direkt kan testa i sina system. Sogetis team hade tagit fram en modell där några scenarier kring bonus-malus systemet effekt kunde spelas upp och kritiskt värderas.
Tretton gymnasieelever från Värmland, Stockholm, Göteborg och Malmö deltog i diskussionerna. På plats fanns även sju universitetsstudenter, åtta forskare, två gymnasielärare och fem företagsrepresentanter.