Målarmusslans återkomst
2013-09-09För första gången har forskare lyckats föda upp och utplantera målarmusslor i naturen. Nu gör 2000 tjockskaliga målarmusslor sin återkomst i Fyleån i södra Skåne. Målarmusslan som är Europas mest hotade musselart utgör en viktig indikator på vattenkvalitet och dess återkomst visar på möjligheterna till biologisk mångfald.
- Vårt forskningsprojekt har löst mysteriet med målarmusslans livscykel och identifierat vilka värdfiskar musslan parasiterar på under sitt larvstadium, säger Lea Scheider, doktorand i biologi vid Karlstads universitet. Vi har även utvecklat en tillförlitlig metodik som gör det möjligt att odla fram musslan för framtida utsättningar i fler vattenområden där den har försvunnit.
Känslig för miljöstörningar
Förr fyllde den tjockskaliga målarmusslan europeiska vattendrag i stora mängder. Utsläpp och övergödning har lett till att musslan nu är rödlistad som en av Europas mest hotade musselarter.
- Musslans fortlevnad och spridning är helt beroende av tillgången på värdfiskar, säger Lea Schnieder. Men olika värdar är optimala i olika vatten, och vi har inte tidigare känt till vilka fiskarter som fungerade bäst i vilka vatten.
Tillämpad forskning
Forskningen visar att stensimpan och elritsan är målarmusslans naturliga värdfiskar i Fyleån. Fyleån är först ut för återplantering bland de tolv åar som ingår i vattenvårdsprojektet. Målarmusslans återkomst syftar också till att förbättra vattenkvalitet och livsmiljöer i elva sydsvenska vattendrag, till gagn för den biologiska mångfalden. Därför utförs också stora restaureringsåtgärder, och i Fyleån har en återmeandring just slutförts, där man återställt ån från en rak fåra till det ursprungligt ringlande loppet.
- Efter utplanteringen av målarmusslan kommer ett längre projekt med uppföljning att pågå, säger Lea Schneider. Vi har även aktiviteter såsom visningar för skolbarn, studenter och så vidare.
- Vi hade aldrig kunnat genomföra detta utan ett mycket gott samarbete med markägare och länsstyrelserna, säger Martin Österling, universitetslektor i biologi vid Karlstads universitet och vetenskaplig ledare för projektet. Det här är ett bra exempel på tillämpad forskning där universitet samverkar med andra aktörer och gemensamt skapar positiva resultat.
Bakgrund
Tjockskalig målarmussla är Europas mest hotade musselart. Totalt satsas 4,9 miljoner euro i projektet för att rädda musslan och förbättra vattenkvalitet och livsmiljöer i 12 åar i södra Sverige. Projektet startade 2012 och finansieras via EU-kommissionen, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, länsstyrelserna och Karlstads universitet. Projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelserna i Skåne, Jönköping, Blekinge, Östergötland och Södermanland, Havs- och vattenmyndigheten samt Karlstads universitet. Här kan du läsa mer om projektet Målarmusslan.