Lars Järnström går i pension
2019-04-17Lars Järnström, professor i bestrykningsteknik, kom till Karlstads universitet 1999 och har varit med och byggt upp den numera stora forskningsmiljön inom fiberbaserade processer och produkter. Nu i vår är det dags för pension, men han kommer vara fortsatt verksam vid universitetet som senior professor.
Lars Järnströms forskning handlar huvudsakligen om miljövänlig ytbehandling av fiberbaserade förpackningsmaterial. Målet med forskningen är bland annat att bidra till minskade koldioxidutsläpp, minskat plastavfall, minskat matsvinn och effektiva produktionsprocesser. Lars Järnström leder även forskarskolan VIPP, vilken han var med och startade. Vipp, som står för värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter, är en unik satsning i det svenska utbildningslandskapet med syftet att stärka universitetets forskningsmiljöer och kompetensutveckla näringslivet. Samarbetet sker flervetenskapligt och i samverkan med ett flertal företag inom främst skogsindustrin i Sverige och Finland.
- Jag kom till Karlstads universitet 1999 och då startade professor Lars-Arne Sjöberg och jag upp Ytbehandlingsprogrammet, säger Lars Järnström. Det var sedan verksamt till 2007 och totalt var 47 forskare vid Karlstads universitet, forskarstuderanden medräknade, aktiva i programmet.
Ytbehandlingsprogrammet finansierades gemensamt av Skogsindustrins Forskningsstiftelse–SkFs, KK-Stiftelsen och Nutek/Vinnova. Medarbetarna inom ytbehandlingsforskningen arbetade målmedvetet för att säkra ytterligare extern finansiering till forskningen inom området vid Karlstads universitet. Målet för denna strategi var främst att säkra fortsatt finansiering för verksamheten efter Ytbehandlingsprogrammet avslutning.
Sustainpack
Den ansökan och finansiering som kom att betyda mest för forskningens fortlevnad var Sustainpack med finansiering från EUs 6:e ramprogram. Sustainpacks ursprung var att forskargruppen vid Karlstads universitet och två andra forskargrupperingar, oberoende av varandra, skickade in en föransökan till EU om ett så kallat Large-Scale Integrated Project inom miljövänlig ytbehandling av cellulosafiberbaserade förpackningar. Den europeiska pappersindustrin genom CEPI, Confederation of European Paper Industries, tog då initiativet att be de sökande organisationerna samordna sina ansökningar till en slutlig ansökan.
- Detta projekt varade 2004-2008 och öppnade forskningssamarbetet mellan ytbehandlingsforskningen vid Karlstads universitet och ledande företag, universitet och institut i Europa, säger Lars Järnström. Det här blev ett avstamp för vår bioekonomiforskning och nanomaterialforskning. Vi var pionjärer och vår forskning gjorde oss nu synliga i Europa. Sustainpack utgjorde en språngbräda för forskargruppens internationella arbete och det ledde till en lång rad projekt med europeisk eller nordisk finansiering.
Vipp forskarskola
Företagsforskarskolan Vipp startades 2011 med stöd från KK-stiftelsen och medverkande företag. Verksamheten pågår till och med 2020 och totalt har företagsforskarskolan haft 19 inskrivna forskarstuderande, huvudsakligen doktorander. Under de senaste åren har det varit många disputationer och ännu några återstår. Genom Vipp tog forskargruppen ett större ansvar för att skapa en sammanhållen miljö inom forskningsområdet.
- Det gällde att skapa en enhet och ett gemensamt forum för såväl forskare som forskade om energi- och miljöaspekter av skogsindustrin, som forskare om massatillverkning och pappersmaskinen, som forskare om förpackningens roll vid matsvinn, som forskare om förpackningen sett ur ett tjänsteperspektiv, och så vidare, säger Lars Järnström.
- Lars Järnström har genom sitt engagemang och sin kompentens bidragit till att forma och utveckla forskningsmiljöer samt nya industrikontakter, med VIPP som en naturlig plattform, säger Vipps styrelseordförande Louise Törnefalk Svanqvist.
Fortsatta avknoppningar är FoSBE, Forskningsmiljö för en hållbar skogsbaserad ekonomi, och Multibarr, Multilagerbarriärbestrykning för fiberbaserade förpackningsmaterial. FoSBE har finansiering av Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden för att bygga upp en forskningsmiljö inom skogsbaserad bioekonomi med kopplingar till regionala testbäddsmiljöer. Multibarrprojektet beviljades nyligen finansiering av KK-stiftelsen och behandlar flerskiktsbestrykning av papper.
Prestigefyllt pris 2018
Lars Järnström erhöll 2018 TAPPI Coating and Graphic Arts Technical Award och the Charles W Engelhard Prize, som anses vara det mest prestigefyllda priset inom ytbehandling av papper. Varje år utser kommittén för TAPPI Coating & Graphic Arts Awards en pristagare utifrån följande kriterier; “The Division Technical Award is intended to recognize outstanding accomplishments or contributions, which have advanced the industry's technology in the awarding division's field of interest.”
- Nu ser jag fram emot att fortsätta som senior professor för att avsluta pågående projekt och andra åtaganden, men även för att kunna bidra till forskningsmiljön vid institutionen till exempel genom det kontaktnät som jag har upparbetat under årens gång, säger Lars Järnström. Naturligtvis innebär min pensionsavgång mer fritid, bland annat får jag och min fru möjlighet att spendera mer tid i vår sommarstuga. Med den kommande anställningen som senior professor innebär det en attraktiv mix av fritid och forskning under en tid framöver.