Kontaktsjuksköterska - en nyckelroll vid cancervård
2016-02-09Cecilia Olsson, universitetslektor i omvårdnad, deltog på Världscancerdagen och talade om kontaktsjuksköterskans viktiga funktion för en effektivare, säkrare och tryggare cancervård.
- Kontaktsjuksköterskor möter patienternas komplexa behov genom hela vårdkedjan. Det leder i slutändan till färre inläggningar på sjukhus, säger Cecilia Olsson, universitetslektor i omvårdnad och ordförande i föreningen Sjuksköterskor i cancervård samt specialistsjuksköterska i onkologi.
Arbete för en tryggare vård
Idag har varje person som drabbas av cancer rätt till en kontaktsjuksköterska, som följer och stöttar hela vägen genom utredning, behandling och rehabilitering. Cecilia Olsson medverkade i en paneldebatt om patientens drömteam på Världscancerdagen den 4 februari. I drömteamet har kontaktsjuksköterskan en nyckelroll för att göra vården trygg. Hon deltog vid ett seminarium om ”Ett levande liv med cancer”, tillsammans med sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), företrädare för patientorganisationer, de regionala cancercentrumen, andra professioner och forskare.
En viktig funktion för patienten
Vården upplevs ibland som fragmentarisk av patienterna. Varje enhet tar ansvar för sin behandling och däremellan kan patienten känna sig vilsen med symtom, oro och frågor. Här kan kontaktsjuksköterskan fylla en viktig funktion, men rollen ställer höga krav på kompetens vad gäller sjukdomens och behandlingens konsekvenser, både den kirurgiska och onkologiska. Samt att lindra symtom och biverkningar och inte minst stötta psykosocialt.
- Kontaktsjuksköterskor möter patienternas komplexa behov och är nyckelpersoner i det tvärprofessionella teamet. Hon har utbildning i både omvårdnad, medicin och beteendevetenskap, säger Cecilia Olsson. Förhoppningen är att fler patientgrupper med kronisk sjukdom i framtiden får tillgång till en kontaktsjuksköterska som gör vården trygg och säker.