Konstruktiva samtal med landstinget
2014-11-26De senaste månaderna har massmedierna rapporterat om universitetets relation med Landstinget i Värmland, med anledning av att ämnena biomedicin och oral hälsa avvecklas. Rapporteringen ger bilden av ett minst sagt undermåligt samarbete.
- Vi har nu en bra dialog. Det har varit flera möten mellan våra ledningar och vi har nytt möte inplanerat, berättar Fredrik Larsson, landstingsråd (M) och landstingsstyrelsens ordförande.
Mötena har fokuserat på samverkansformer, kompetensbehov och universitetets styrning. Dialogen kommer att fortsätta och landstingsdirektör Gunilla Andersson ser flera anledningar till varför det är angeläget.
- Jag tror det är mycket viktigt att ha en kontinuerlig dialog där vi kan fortsätta bygga upp ett ännu bättre samarbete och förnya vårt samarbetsavtal. Det innebär också att vi behöver veta fakta om varandras förutsättningar. Det finns också ett ömsesidigt beroende mellan universitetet när det gäller utbildning och verksamhetsförlagda utbildningsplatser som båda parter måste ta fasta på, säger Gunilla Andersson.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är en aktuell fråga som har diskuterats inför den nationella utbyggnaden av sjuksköterskeutbildningen. Ett annat exempel är det nya affilieringsavtalet mellan landstinget och universitetet som gör det möjligt att knyta disputerade forskare inom landstinget till universitetet.
- Vi samarbetar i flera frågor just nu, vi har haft konstruktiva möten med både politiker och tjänstemän, och det fortsätter vi med. Det är viktigt för oss att ha en god relation med landstinget, säger universitetsdirektör Anne-Christine Larsson.
Universitetet kan inte förhandla
Att politiker inom landstinget har kritiserat beslutet har varit svårt att gå miste om. Tjänstgörande rektor Thomas Blom har tagit del av kritiken.
- Jag förstår den frustration som finns, för det var ett svårt beslut att fatta. Men vi måste ta ansvar för vår verksamhet och hade tyvärr inget annat alternativ. Det är viktigt att vi har en god dialog i grunden, men samtidigt är det vår egen styrelse, och i förlängningen utbildningsdepartementet, som är de som ställer krav på oss och som vi har ett ansvar gentemot när det gäller budget och prioriteringar. Universitetet kan informera och ha dialog om sina avsikter och underlag för beslut, men inte gå in i en förhandling med externa parter, säger Thomas Blom.
Både Thomas Blom och Anne-Christine Larsson ser att det viktigaste är att fortsätta utveckla samarbetet och att ha mer frekventa möten. Man diskuterar bland annat i vilka mötessammanhang landstinget kan inkluderas, där landstingets ledning inte har ingått tidigare.