Kemikalier i barns vardag – vad kan man göra?
2013-11-20SELMA-dagen på Karlstads universitet är ett årligt evenemang för hela familjen som grundar sig i en forskningsstudie som undersöker samband mellan miljöexponeringar och kemikalier tidigt i livet och utveckling av kroniska sjukdomar senare i livet. Årets tema på denna familjedag den 23 november är ”Kemikalier i barns vardag - vad kan man göra?”.
Vi omges av en stor mängd kemikalier dagligen i våra bostäder och på våra arbetsplatser. Många av dessa ämnen är harmlösa men det finns också en rad kemikalier som kan medföra hälsorisker. En särskild oro finns för kemikalier med hormonstörande egenskaper. Det är ämnen som kan interagera med människans egna hormonsystem och där det finns välgrundade misstankar om samband med vanliga kroniska sjukdomar såsom astma och allergi, neuropsykiatriska tillstånd, övervikt och fetma med mera, sjukdomar och tillstånd som framförallt drabbar barn och ungdom. Forskning har visat att exponering under kritiska utvecklingsskeden är särskilt allvarlig, som under foster- och spädbarnstid. Vid Karlstads universitet bedrivs forskning inom detta område, framförallt inom de två stora epidemiologiska studierna Bostad-Barn-Hälsa och SELMA-studien.
Ett evenemang för hela familjen
Kom och diskutera med forskare och utställare om kemikalier, barns liv och hälsa och mycket annat i SELMA-studien. Några av höjdpunkterna är barnteaterframträdande klockan 11.00 ”Gubbarna i lådan” för de mindre deltagarna samt föredrag klockan 13.00 av Christine Ribbing, en av författarna till boken ”Handla rätt för en giftfri barndom”. Passa även på att delta i en rad aktiviteter för både stora och små, såsom tipspromenad, utställare och lek-och pysselstationer.
Utställare och aktörer på årets SELMA-dag är Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningens kemikalienätverk i Karlstad, Astma- och Allergiförbundet, Rådrummet i Karlstad, Rädda Barnen, Arbets- och miljömedicin i Örebro, Landstinget i Värmland samt Värmlands kommuner.
Tid: Öppet hus lördagen den 23 november kl. 10.00–15.00
Plats: Karlstads universitet, Hus Vänern, ingång södra parkeringen
Evenemanget är kostnadsfritt och vi bjuder på tilltugg.
SELMA-studien
I studien följs mer än 2000 familjer från tidig graviditet, över förlossning och uppåt i livet för att framförallt undersöka hur kemikalieexponering under graviditet och spädbarnstid påverkar barnens kroniska sjukdomar senare. Detta är en mycket stor fråga idag i världen där det finns väl grundade misstankar om kopplingar till en rad kroniska sjukdomar hos barn och ungdom såsom astma och allergi, neuropsykiatriska tillstånd till exempel autism och ADHD, övervikt och fetma, skador på könsorgan, med mera.
Studien har redan rönt stort internationellt intresse, inte minst för att vi i Sverige har ett sjukvårdssystem som fungerar för alla, där alla gravida kvinnor kommer till mödravården. Detta innebär att förutsättningar finns för att göra sådana studier. Studien är också just nu en av världens största i att mäta vad som finns i kroppen på gravida kvinnor där vår fokus är på hormonstörande ämnen.
Studien genomförs tillsammans med Landstinget i Värmland och Lunds universitet men har också ett djupt samarbete med en rad internationellt framstående forskargrupper, bland annat från Harvard School of Public Health, Mount Sinai School of Medicine och Columbia University i USA.
Här kan du läsa mer om Selmastudien samt anmäla dig till dagenwww.selmastudien.se