Karlstadsstudent uttagen i Kina-projekt
2018-10-01Jonathan Lannö, ingenjörsstudent på Karlstads universitet, var en av 16 studenter som valdes ut för att delta i projektet Explore China. Syftet är att studenterna under en resa till Kina ska få inspiration och ökad kunskap om företagande och innovation.
- Det var fantastiskt roligt att få åka på en sån här resa tillsammans med 15 andra studenter från olika delar av Sverige, säger Jonathan Lannö. Jag är både stolt och glad över att jag fick den här möjligheten. Resan överträffade verkligen mina redan högt ställda förväntningar.
Nytt projekt om företagande och innovation
Det nystartade projektet Explore China låter svenska studenter möta både lokala entreprenörer och världsledande företagare i Kina. Initiativtagare är Carl Pei från mobiltillverkaren OnePlus, som också var resans huvudsponsor. Nästan 800 studenter från svenska universitet sökte till programmet, och 16 valdes ut. En av dessa var alltså Jonathan Lannö, som går fjärde året på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi här vid Karlstads universitet. .
- Kina är ju en av världens snabbast växande ekonomier och jag tror att det finns många saker vi här i väst kan lära oss av. Vill Sverige kunna få fram företag som IKEA, Volvo och Spotify på de globala marknaderna även fortsättningsvis är det viktigt att vi förhåller oss till de förändringar som pågår i världen, och då kan vi inte bortse från 1,4 miljarder människor. Jag tror verkligen att vi kommer se ett Kina som tar allt större plats i på de internationella marknaderna. Det är bara att kolla på de resorna som företag som Tencent och Alibaba gör.
Relationer och nätverk för framtiden
Under resan gjorde gruppen totalt 25 företagsbesök och man deltog även i flera företagsmingel varav ett arrangerat av Svenska handelskammaren. Resan gick från Shenzhen, Beijing vidare till Shanghai och Hangzhou och under resans gång besökte man företag som Alibaba, Tencent, DJI, OnePlus och Daniel Wellington.
- Vi som deltog lärde oss otroligt mycket under resan, både från företagen men också av varandra. Det var värdefullt att kunna utbyta tankar och reflektioner under resans gång. Carl Pei var med oss under en del av resan och han berättade om sin historia. Resan gav oss många nya kontakter och möjlighet att skapa nätverk för framtiden och vi har pratat mycket om vad vi kan göra när vi kommer hem för att sprida kunskapen och erfarenheterna vidare. Vi som gjorde denna resa tillsammans kommer bland annat att skapa ett alumninätverk och ordna återträffar. Vi hoppas att det växer för varje år när nya grupper av studenter gjort samma resa.
Förtagare vid sidan av studierna
Vid sidan av studierna har Jonathan Lannö varit med och startat Bzzt, ett företag som kör taxi i det trehjuliga elfordonet Zbee. Han och Jonas Elisson, en annan civilingenjörsstudent här på universitetet, genomförde ett gymnasiearbete tillsammans med företaget Clean Motion, som tillverkar Zbeen, där de tog fram ett koncept på en taxitjänst baserat på trehjulingen. Efter studenten började de jobba ihop med tre andra som precis grundat ett företag med en liknande idé - Bzzt. Killarna har därefter ansvarat för många praktiska detaljer och utvecklingsfrågor när Bzzt växte.
Idag har företaget en expanderande taxiverksamhet i Stockholm och sysselsätter nu cirka 120 personer. På drygt ett år sedan stockholmslanseringen förra våren har man gjort över 100 000 betalda resor och man är nu också nominerat till E-prize 2018. En tävling som hålls av tidsskriften Veckans Affärer i Sveriges bästa energiinovationer.
- Parallellt med skolan jobbar jag fortfarande med Bzzt, vilket är jätteroligt. Det är en fantastiskt spännande resa vi gör med Bzzt, och jag lär mig väldigt många nya saker hela tiden.
Explore China för ett ökat utbyte
Bakom Explore China finns Carl Pei, en av grundarna till mobiltillverkarföretaget Oneplus. Carl Pei föddes i Kina men flyttade till Sverige som 6-åring. Hans föräldrar bor kvar här medan han själv bor i Kina nu. En av anledningarna till att han startade projektet Explore China var att han ville ge svenska studenter en ökad kunskap om vad som sker i Kina idag. Det är också beslutat att programmet kommer hållas nästa år igen, med 16 nya studenter från svenska universitet.
Kinas ekonomi är idag världens största ekonomi, mätt i köpkraftsjusterad BNP (källa Världsbanken). Folkrepubliken Kina hade från 1953 fram till 1978 en planekonomi i sovjetisk modell, där statsägda företag dominerade ekonomin. Sedan slutet av 70-talet har marknadsorienterade reformer som uppmuntrar företagande införts.