Karlstads universitet stärker sin position inom ämnesdidaktisk forskning
2016-09-14Knappt 200 forskare från 24 olika länder möttes på ERIDOB, European Researchers In Didactics Of Biology. Konferensen som hölls i Karlstad 5 till 9 september är en biologididaktisk konferens om forskning kring undervisning och lärande i biologi, hälsa och miljö från förskola till universitet.
- Konferensen är ett viktigt led i en strategi för att göra Karlstads universitet till en central aktör i ämnesdidaktisk forskning, säger Niklas Gericke, professor i naturvetenskapernas didaktik. Den andra ERIDOB konferensen hölls 1998 i Göteborg, som då var det starkaste fästet för ämnesdidaktisk forskning i Sverige. Sedan dess har konferensen hållits i städer som London, Santiago de Compostella, Tolouse, Haifa, Utrecht och Berlin. När konferensen nu återvänder till Sverige efter 18 år blir det alltså till Karlstad, vilket får ses som ett erkännande för den ämnesdidaktiska forskningen inom biologi på Karlstads universitet.
Visade bitar av Värmland
Konferensen genomfördes på Karlstads universitet och Karlstad CCC. En mottagningsreception ägde rum på Värmlandsmuseet 5 september och en halvdag ägnades åt exkursioner som båttur på Värnen, vandring i Alsterdalen, kajakpaddling i Klarälven och besök på Nobelmuseet i Karlskoga.
Ämnesdidaktisk forskning för lärares kompetensutveckling
Ämnesdidaktisk forskning har byggts upp till stöd för lärarutbildning och för yrkesverksamma lärares kompetensutveckling. Detta är särskilt viktigt inom naturvetenskaperna för att öka attraktionskraften och på så sätt öka rekryteringen av nya lärare i regionen, vilket är svårt inom dessa ämnesområden.
Centrumbildningen SMEER, Science, Mathematics and Engineering Education Research, som arrangerar konferensen tillsammans med Institutionen för miljö och livsvetenskaper arbetar med att forska om dessa frågor.
- Vid ERIDOB-konferensen kom en stor del av de mest ansedda europeiska forskarna till Karlstads universitet för att presentera och diskutera ämnesdidaktisk forskning med anknytning till biologi, miljö och hållbarhetsfrågor, säger Niklas Gericke.
Den nyligen tillsatta professorn i naturvetenskapernas didaktik och tillika vetenskaplig ledare för SMEER var ordförande i den lokala organisationskommittéen, som också inkluderade Nina Christenson, Birgitta Mc Ewen, Karin Thörne och Susanne Walan.