Internationalisering som växer
2015-03-09Internationaliseringen vid Institutionen för hälsovetenskaper har redan en lång tradition, med samverkan bland annat i Indien. Nu öppnas möjlighet till nya samarbeten genom kontakter i Irak samt i Kambodja och Vietnam.
- Jag initierade samarbetet med universitetet i Duhok Irak genom ett så kallat Linnaeus-Palme projekt 2012, vilket resulterat i ett ömsesidigt utbyte av studenter och lärare, säger Jan Nilsson.
Han arbetar som universitetslektor och examinator i specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot ambulanssjukvård och brinner för internationalisering.
- Det är min övertygelse att vi genom en strukturerad internationalisering utvecklar och stärker vår utbildning och därmed bidrar till att våra studenter ges möjlighet att utveckla sin professionella kompetens.
Utbytesstudenter från Irak
Hawar A. Mohammed Sadiq och Ayoub Abid Abdul Majeed är utbytesstudenter från Duhok universitet som ligger i kurdiska delen av Irak. Som mastersstudenter läser de nu under tio veckor kursen Internationella och mångkulturella perspektiv på klinisk omvårdnad 15 hp, som ges vid Institutionen för hälsovetenskaper på Karlstads universitet. Då studenternas examensarbeten handlar om gulsot hos spädbarn respektive äldre människors livskvalitet ser de det som mycket värdefullt att de under sin vistelse vid Karlstad universitet ges möjlighet till kliniska studier även inom dessa områden.
Ayoub och Hawar har även getts möjlighet att till både personal och studenter vid universitetet förmedla sina erfarenheter av sjukvård för utsatta flyktingar från Syrien, som just nu vistas flyktinglägret Khanky Camp i Kurdistan.
- Om ytterligare ämnen vid Karlstads universitet är intresserade av att ta del av deras erfarenheter så går det bra att kontakta Agneta Danielsson, internationell koordinator vid omvårdnad, säger Jan Nilsson.
Nya kontakter i Kambodja och Vietnam
- I slutet av förra året reste jag, tillsammans med kollegor från Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskaper, till Kambodja och Vietnam för att undersöka möjligheterna att tillvarata pågående kontakter för vidare internationalisering, säger Jan Nilsson. Våra utländska partners vid sjukhus och universitet visade ett stort intresse för att utveckla samarbeten inom områden som handlar om sjuksköterskors kärnkompetenser samt traumasjukvård. Att bygga vidare på dessa kontakter bidrar till att främja mobilitet bland studenter på grund- och avancerad nivå samt bland lärargruppen, något som är i linje med fakultetens nya strategi för internationalisering.
- Det är viktigt med mätbara mål och Bolognaprocessen har ett mål som säger att bland de studenter som tar examen från högre utbildning ska andelen med internationell studieerfarenhet under utbildningen öka till 20 procent fram till år 2020, säger Jan Nilsson. Idag har cirka 10 procent av svenska sjuksköterskestudenter genomfört del av sina studier i ett annat land.
Jan Nilssons forskning visar att några av de kompetensområden som sjuksköterskestudenterna under sin sista utbildningsvecka skattar lägst som kompetens i ledarskap, vårdutveckling och handledning, skattas signifikant högre hos sjuksköterskestudenter som under utbildningen studerat utomlands.
Läs mera om Jan Nilssons forskning här.