Hallå där Staffan Janson...
2014-11-28professor i folkhälsovetenskap, och just hemkommen från Pretoria i Sydafrika. Vad gjorde du där?
- Jag var inbjuden av svenska regeringen för att tala om svensk barnuppfostran utan våld, för representanter för olika barnrättsorganisationer med anledning av att man firade att FN:s Barnkonvention var 25 år den 20 november i år.
Hur uppmärksammades detta i Sydafrika?
- På bilden ses jag tillsammans med ambassadör Anders Hagelberg och hans stab vid ambassaden i Pretoria. På den bild Hagelberg håller står: # Don’t hit kids, som var en del i ambassadens informationsarbete. Ambassadens heldagsseminarium var väl täckt med breda artiklar i dagstidningarna om Sveriges ledande ställning när det gäller barns rätt, särskilt vad gäller den tidiga anti-agalagen från 1979 och erfarenheterna från denna, som jag beskrivit i vår forskning.
Lång verksamhet för barnens bästa
1979 införde Sverige, som första land i världen, förbud mot barnaga. Staffan Janson som forskar om barns hälsa och säkerhet har bland annat varit regeringens expert i frågor om barnmisshandel. Han har suttit med i Kommittén mot Barnmisshandel, som 1998 fick i uppdrag av regeringen att se över dessa frågor. Under hans ledning genomfördes flera stora studier om föräldrars bruk av kroppslig bestraffning som uppfostringsmetod och om barns erfarenheter av och attityder till aga och mobbning. Staffan Janson får också många förfrågningar från andra länder, som är på väg att lagstifta mot aga. Han har till exempel varit inbjuden att tala om anti-agalagstiftning i Japan, Filippinerna, Indonesien, Brasilien och Scottland.