Hallå där David Olsson, ny medarbetare på CCS
2019-02-07Vad syftar din forskning till?
- Jag deltar i ett större forskningsprojekt som handlar om hur samhällsresiliens kan främjas i Sverige, säger David Olsson. I projektet ingår tre lärosäten, där jag och andra forskare vid Karlstads universitet fokuserar på klimatanpassning.
Ett problem som lyfts i forskningslitteraturen är att klimatanpassning ofta görs till en rent teknisk fråga, vilket medför att politiska frågor om exempelvis principer för en rättvis fördelning av värden och proceduriell rättvisa förbises.
- I ljuset av detta syftar min forskning till att ta fram modeller för resilient klimatanpassning som synliggör olika rättviseprinciper och ger vägledning i hur dessa kan kombineras med nuvarande analysverktyg för klimatanpassning, exempelvis scenarioanalys, säger David Olsson.
I förlängningen är tanken att modellerna ska kunna bidra till ett rikare underlag för politiker och andra beslutsfattare och som synliggör på vilka grunder olika klimat-anpassningsalternativ kan anses vara önskvärda ur sociala, ekologiska och ekonomiska perspektiv, i den svenska kontexten är klimatanpassning en del i arbetet mot en hållbar utveckling.
Varför har du sökt dig till CCS?
- CCS är en miljö där det finns flera forskare med expertis om klimatrisker, resiliens och klimatanpassning, säger David Olsson. Det är därmed en miljö som ger mig goda möjligheter att jobba tillsammans med andra forskare med ett liknande intresse, att växa som forskare och att bidra till forskningsmiljön.
Vad gjorde du tidigare?
- Jag avslutade mina doktorandstudier i juni 2018, då jag disputerade på en avhandling om klimatanpassning. Jag har sedan dess arbetat med undervisning och i ett forskningsprojekt om skolutveckling.
Vad hoppas du få göra under de här två åren?
- Förutom att på olika sätt delta i det akademiska samtalet om resiliens, klimatanpassning och hållbarhet, är min förhoppning att jag även får vara med och utveckla kunskap som är relevant för praktiker och som kommer till användning utanför akademin.
En styrka med det projekt jag deltar i är att det skapar goda förutsättningar för det senare, då vi bland annat kommer att ges möjligheten att testa nya modeller för klimatanpassning tillsammans med praktiker.