Framtidens kraftvärmeindustri, mer än kraft och värme
2017-03-03Många av de fliseldade pannor som förser fjärrvärmenät och industrier med värme, skulle också kunna producera förnybara drivmedel eller kemikalier i tillägg till den el och värme som produceras i dagsläget. Det visar en nyligen publicerad avhandling vid Vipp forskarskola på Karlstads universitet.
-Jag har undersökt vilka förutsättningar som finns för att utnyttja de svenska kraftvärmeverken för produktion av annat än el och värme, säger Christer Gustavsson, adjungerad universitetslektor i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet.
I Sverige finns många stora kraftvärmeverk och de utgör tillsammans en plattform som skulle kunna användas för tillverkning av andra förnybara produkter som idag är oljebaserade, till exempel drivmedel eller olika typer av kemikalier. Tekniskt sett skulle hela Sveriges långsiktiga behov av biodrivmedel kunna tillgodoses från kraftvärmeverken. Att tillverka dessa förnybara produkter där, skulle troligen kunna sänka både investeringskostnaden och driftskostnaden jämfört med att bygga nya anläggningar för samma produktion.
Hög temperatur sönderdelar vedråvara
I sin avhandling har Christer Gustavsson undersökt olika alternativ för en vidgad användning av vedråvara vid kraftvärmeverk. Att utvinna ämnen ur flisen innan den eldas upp är en möjlighet. En annan möjlighet är att utnyttja den höga temperaturen i pannan till att sönderdela vedråvaran till flytande och gasformiga beståndsdelar. Dessa kan sedan vidareförädlas till exempelvis bensin, diesel eller andra drivmedel.
En av avhandlingens delstudier handlar om hur kraftvärmebranschens aktörer själva ser på en vidgning av verksamheten, exempelvis i termer av hinder, drivkrafter och möjligheter.
-Att ge sig in på ett nytt område upplevs av många aktörer som riskfyllt men man anser också att det skulle kunna skapa värden för såväl företag som för samhälle och miljö, säger Christer Gustavsson.
Forskningen har genomförts inom Vipp, forskarskola för värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter, som är ett samarbete mellan Karlstads universitet och ett flertal företag inom främst skogsindustrin i Sverige och Finland.