Folkhälsoutmaningar temat för Värmlands största forskningskonferens
2020-02-19Alla värmlänningar blir äldre och med det ökar risken för sårbarhet i våra kroppar, men det behöver inte medföra nedsatt livslust eller livskvalitet. Årets Forum Värmland handlade om rörelseapparaten, det vill säga våra leder, muskler och vårt skelett. Här samlades forskning som fördjupar kunskapen kring människans rörelseförmåga som är en intressant folkhälsoutmaning.
Forum Värmland gick av stapeln den 14 februari och är en viktig mötesplats för alla forskare och forskningsintresserade från universitetet, Region Värmland, Värmlands kommuner och privata vårdgivare.
- Att mötas över gränserna mellan akademi och klinik är värdefullt för vår gemensamma regionala utveckling och också för att stimulera fortsatt samverkan kring forskning, säger Helene Hjalmarson, prefekt vid institutionen för Hälsovetenskaper vid Karlstads universitet. På så vis samlar vi kunskap som kan återföras till våra verksamheter och komma värmlänningar till del.
Temat i år var rörelseapparaten
Årets tema handlade om stärkande rörelser för rörelseorganen; effektiva organisationsmodeller för personer med höftfrakturer och artros, motivationsprocesser och hälsovinster av vardagsmotion.
En av föreläsarna var Ing-Mari Dohrn, medicinsk doktor vid Karolinska Institutet, och hennes föreläsnings huvudfokus var om samband mellan fysisk aktivitet och hälsa och en objektiv mätning av fysisk aktivitet.
- Jag har undersökt sambanden mellan dödlighet och insjuknande i kroniska sjukdomar i en 15-årsuppföljning av objektivt mätt stillasittande och fysisk aktivitet hos 850 svenskar, ABC-studien, säger Ing-Mari Dohrn.
Det övergripande syftet med hennes avhandling var att undersöka faktorer av betydelse för fysisk aktivitet hos äldre personer med benskörhet, och att utvärdera om ett utmanande balansträningsprogram med stegrande svårighetsgrad och övningar hade effekt på objektivt mätt fysisk aktivitet och en hälsorelaterad livskvalitet.
Folkhälsoproblem
Redan vid 50 års ålder är det relativt vanligt med frakturer och varannan kvinna över 50 år kommer under sin livstid, statistiskt sett, att få en fraktur vilket tyder på ett omfattande folkhälsoproblem. Artros drabbar också en stor andel av befolkningen och kan medföra stora förändringar i livet på grund av smärta, rörelserädsla och minskad livsglädje. Forskning visar att hälsofrämjande fysisk aktivitet minskar smärta, förbättrar hälsa och förebygger flera åkommor i rörelseapparaten.
Viktigt med samarbete
Hälso-och sjukvårdens uppdrag måste vara att inte bara bota, behandla och rehabilitera utan också, utifrån ett personcentrerat förhållningssätt, stötta människor att återfå livskvalitet.
- Forskningssamverkan mellan de stora aktörerna inom hälso- och sjukvårdsområdet är viktigt och Forum Värmland ger möjligheter, säger Maria Klässbo, forskningsledare på Region Värmland.
I år var det Karlstads universitet som var huvudarrangörer för dagen.
- Det som var extra roligt i år var intresset för årets tema, säger Carina Bååth, projektledare för Forum Värmland. Det var rekordmånga anmälda i år, vilket tydliggör hur aktuellt temat är för alla.