En heldag om framtidens IT
2013-04-25Inspirationsföreläsning och apputveckling stod på agendan när IT-lärare från länet hade kompetensutvecklingsdag på Karlstads universitet.
Över 30 personer deltog när universitetet, tillsammans med Älvkullegymnasiet, under tisdagen bjöd in till en kompetensutvecklingsdag. De flesta av deltagarna var lärare från gymnasieskolor i länet, men även en del företagsrepresentanter och IT-stiftelsen Compare fanns på plats.
Inspirerande och utvecklande
Målet med dagen var att ge lärare från länets gymnasieskolor en fördjupad insikt i ett aktuellt område inom IT och datateknik.
- Vi tror att en ökad förståelse för varandras sammanhang och verkligheter gynnar verksamheterna både inom gymnasieskolan och på universitetet, säger Johan Eklund, datavetenskap, en av initiativtagarna till dagen.
- För oss som utbildar studenter inom ämnesområdena datavetenskap och informatik är det viktigt att ha kontakt med länets gymnasielärare för att utbyta erfarenheter. Det är ju de som utbildar våra framtida studenter. Genom att erbjuda dem inspirerande kompetensutveckling kommer de i sin tur att kunna inspirera sina egna elever. Ljungbergsfonden som har stöttat den här dagen verkar ju för att öka ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik, säger Katarina Groth, informatik.
”Den digitala revolutionen har bara börjat”
Mats Lewan, journalist på tidningen Ny Teknik, föreläste om den samhällsförändring som sker i och med digitaliseringen. Många upplever att utvecklingen redan går fortare och fortare.
- Internet är här, sa en av deltagarna, men Mats Lewan kontrar med att den digitala tekniken bara har börjat påverka våra liv.
- En bransch som redan har påverkats och förändrats i grunden är musikbranschen. Idag är affärsmodellen en helt annan än för 20 år sedan. Då fick vi gå och köpa den skiva vi ville ha för att lyssna på musiken medan vi idag, via exempelvis Spotify, omedelbart kan spela upp en låt direkt i mobilen.
En annan bransch som står inför omfattande förändringar är logistik och biltrafik. Redan idag finns det bilar som kan köra helt utan att ”föraren” styr eller påverkar körningen. Dessa bilar kommer inom en rimlig framtid att finnas på marknaden, vilket öppnar nya möjligheter. Mats Lewan tror att vi istället för att aktivt köra får tid över till annat. Bilåkandet utvecklas från att vara en tid då vi transporteras från plats A till B, till att vara en tid då vi kan arbeta eller umgås. Detta öppnar upp för nya möjligheter, som hur ska bilen se ut, eller hur snabbt den behöver färdas nu när man kan göra andra saker under tiden. Allt detta kan enligt Mats Lewan i sin tur leda till bättre ekonomi, miljö och förbättrad säkerhet.
- Den digitala förändringen öppnar nya möjligheter för smarta och effektiva lösningar, där vår kreativitet kan få stora möjligheter. En fråga man kanske ställer sig när de självkörande bilarna är verklighet är ”hur kunde vi låta människor styra - det är ju alldeles för farligt”.
Grundläggande apputveckling
Under eftermiddagen väntade en workshop i utveckling av appar för Android under ledning av universitetslektorerna Martin Blom och Stefan Alfredsson från datavetenskap. Deltagarna fick i grupper utveckla en enklare ritapp som skulle nyttja såväl kamerafunktion som tryckkänslighet.
Trots varierad förkunskap lyckades grupperna skapa fungerande appar som direkt kunde användas i surfplattor eller i de egna mobiltelefonerna.