Disputation om hur lärande och erfarenhetsåterkoppling kan användas för fortsatt utveckling i organisationer
2018-12-06En ny avhandling från Karlstads universitet visar hur vi kan lära och få erfarenheter från naturolyckor som påverkar landets infrastruktur negativt. Naturolyckor är olyckor där en bidragande orsak är extrema väderhändelser som skyfall, laviner, skred eller ras.
Denna avhandling av Monika Rydstedt Nyman, Risk- och Miljöstudier, fokuserar på ett problem som ofta presenterats som en lösning, nämligen lärandet. Mer specifikt fokuserar avhandlingen på lärande från naturolyckor och återkopplingsmekanismer inom och mellan organisationer. Avhandlingen ger en uppfattning om kunskapsnivå och förståelse för klimatrelaterade naturolyckor, samt hur resiliens kan byggas utifrån kunskapsöverföring och lärande.
Fokus på lärdomar
Empiriskt undersöker avhandlingen översvämningar och laviner i ett svenskt sammanhang. Fokus är på ökad förståelse om hur lärdomar relaterade till naturolyckor påverkar kritisk infrastruktur i Sverige: hur dessa fenomen förstås, och hur kunskapsåterföring av erfarenheter används.
Monika Rydstedt Nymans forskning visar bland annat att etablerade utredningsmetoder fungerar väl när man gör utredningar av naturolyckor, detta kan ses som en vidareutveckling av förståelsen av hur väletablerade utredningsmetoder kan användas inom andra områden än de först var avsedda för.
- Vidare visar min forskning vikten av att organisationers ledning tydligt visar hur erfarenheter och återkoppling från erfarenheter genererar beslut, det vill säga hur erfarenheter används för en fortsatt utveckling, säger Monika Rydstedt Nyman.
Stärkt säkerhetskultur
Avhandlingen visar att incitament och att skapa förutsättningar för en lärande kultur är viktigt inom organisationer. Det är viktigt att kunna skapa en stärkt säkerhetskultur där varje enskild individ kan bidra till en aggregerad nivå av kunnande.
- Lärande och erfarenhetsåterkoppling är ett område som är befäst med många olika perspektiv men där min forskning pekar på vikten av att styra mot öppenhet, och ge förutsättningar för att öppet diskutera problem samt lösningar som kan generera vilja och möjlighet till att förändra.
Nu Trafikverket
Monika var industridoktorand och har efter disputationen återgått till sin arbetsgivare Trafikverket. Där arbetar hon som utredare på en enhet som planerar för bland annat säkerhet på järnväg. För närvarande arbetar hon med frågor rörande säkerhetskultur inom Trafikverkets transportsystem järnväg, och skriver en årlig säkerhetsrapport kring säkerheten vid järnvägar.
Läs Monikas avhandling "Organizational Lessons Learned - Natural Hazards Affecting Critical Infrastructure" här.