Det är i mötet mellan olika aktörer det händer spännande saker
2017-10-26Centrum för klimat och säkerhet, CCS, anordnade en tvådagars exkursion på temat naturrisker i mellansverige. Exkursionen inriktade sig till forskare och yrkesverksamma inom områdena klimat och miljö, riskhantering och samhällsplanering. Det blev många intressanta stopp, allt från översvämningskatastrofer i Hallsberg till skogsbranden i Västmanland.
Centrum för klimat och säkerhets forskning fokuserar på nyckelbegrepp som naturhot, sårbarhet, riskhantering och samhällsstyrning. Huvudsyftet är att utvärdera samhällets sårbarhet, förmågan att klara risker och de långsiktiga förändringar som ett förändrat klimat medför. Det arbetas systematiskt med tvärvetenskapliga angreppssätt på frågor om naturrisker och klimatanpassning och de frågorna skär över de flesta sektorer och akademiska discipliner.
- Men även om CCS har många discipliner representerade inom centrumet är det viktigt att hela tiden söka samarbeten med forskare och yrkesverksamma som har andra perspektiv, andra erfarenheter och annan kunskap, säger Mikael Granberg, centrumföreståndare för CCS. Därför anordnades en gemensam studieresa till platser som har risker eller har upplevt inträffade händelser och deras erfarenhet är en bra metod för att öka gemensam förståelse och kunskap.
Översvämningarna i Hallsberg och Kumla
Första stoppet för exkursionen var i Hallsberg där kommunen berättade om arbetet och utredningen kring den skyfallsrelaterade översvämningen under hösten 2015. Både Kumla och Hallsberg var drabbade och fick stora översvämningsskador, framförallt drabbades många bostadsägare. Enligt Länsstyrelsen hanterades ändå översvämningen förhållandevis bra av såväl kommun som räddningstjänst. Utredningen efter översvämningshändelsen pågår fortfarande med bland annat en översvämningskartering av Täljeåns avrinningsområde. Deltagarna på exkursionen fick en guidad tur runt i bostadsområdet som var mest drabbat under översvämningen och även guidning i Kvarntorpsområdet i Kumla.
- Det som varit mest intressant idag är den här översvämningsproblematiken. Det känns konstigt att de bygger bostäder i ett sånt område, säger Henrik Mikko, från Sveriges geologiska undersökning, SGU, som var en av deltagarna.
Naturens hus, Oset i Örebro
Oset och Rynningeviken har en fantastisk och omväxlande natur med ett rikt fågel- och växtliv. För besökaren finns raststugor, grillplatser och naturliga utflyktspunkter, cykel- och promenadvägar samt mötesplatsen Naturens hus, bara några minuter med cykel från centrala Örebro. Hit kom exkursionens deltagare för att höra Örebro kommun prata om bland annat Projekt Vätternvatten, vilket innebär att bygga en tunnel som skapar förutsättningar för Örebro och kringliggande kommuner att ha Vättern som andra vattentäkt. De berättade även om arbetet med skyfalls- och översvämningskarteringar i kölvattnet av MSB:s arton utpekade städer i arbetet med EU:s översvämningsdirektiv.
Exkursionens deltagare fick en rundvandring kring naturreservatet Oset. I det här naturreservatet har en enorm förvandling ägt rum. Från en sänkning av sjön Hjälmaren med nästan två meter för att skapa ny jordbruksmark på slutet av 1800-talet till en soptipp, ett industriområde och en stor oljehamn. Ända fram till slutet av 1900-talet pågick denna mörka del av områdets historia.
Men, soptipparna stängdes och industrierna flyttade. Kvar fanns ett förorenat, förstört och igenväxt landskap. Några eldsjälar arbetade för att återskapa delar av den natur som hade försvunnit och från början av 90-talet och 20 år framåt genomfördes en stor restaurering av landskapet. Marken sanerades, soptipparna täcktes in ordentligt och slyskogen röjdes bort. Istället skapades nya våtmarker, betesmarker och ängar, till glädje för både växter, djur och människor. Trots blåst och regn så var deltagarna på exkursionen väldigt positiva till besöket.
- Det var intressant att se skillanden mellan hur två relativt olika städer som Örebro och Västerås har prioriterat i frågan om standnära verksamheter. Där den ena Örebro fokuserat på ett rekreationsområde med stora grön områden och med att öppnat upp landskapet i ett svårt nedsmutsat område, och den andra Västerås fokuserat på vattennära bebyggelse med gångstråk med hårdgjorda ytor, säger Monika Rydstedt Nyman, industridoktorand på CCS.
Klimatanpassningsarbete i Västerås
Personal från Västerås stad tog emot gruppen vid gamla reningsverket och berättade om hur mycket Västerås växer och därav vikten av en handlingsplan över klimatanpassningen som innehåller både tekniska frågor, samarbetsfrågor och ansvarsfrågor. Sedan bjöds det på en guidad tur i ett av de nybyggda områdena vid Mälarstranden.
-Hänsyn till klimatförändringen borde vara en lika naturlig och tydlig del av planeringen som hänsyn till att vi kommer ha en större befolkning i framtiden, det ska bara vara ytterligare en parameter att ta hänsyn till, säger Johan Ahlström, riskingenjör i Västerås stad. Innan handlingsplanen kom till var frågan om klimatanpassning mer flytande, men idag hanteras den på ett strukturerat sätt. Planen har lett till en ökad medvetenhet om hur Västerås stad kommer att påverkas av effekterna av ett förändrat klimat.
Elden & skogen
Den 31 juli 2014 startade det som kom att bli den största skogsbranden i svensk /alt Sveriges historia. Efter en gnista från en skogsmaskin tog det inte lång tid förrän elden hade ett hårt grepp om skogen. I augusti 2015 startades ett besökscenter vid Ramnäs Hotell & Konferens, Elden & Skogen, Ramnäs. Där visas fotografier, levande bilder på skärmar, information om djur och natur före och efter en brand av denna storlek, en modell av skogen från istid till framtid med mera. På bussen fick deltagarna en bredare redogörelse för hur samverkan mellan myndigheter och samhället fungerade under branden och lärandet av detta. Johan Litsmark, naturskadespecialist från Länsförsäkringar berättade om branden ur ett skadeperspektiv.
-Brandkatastrofen var förödande för många, men det är ändå hoppingivande att se nytt liv börja spira i det eldhärjade området, säger Jan-Olov Moberg, Moberg Water & Enviroment AB.
- Att se, höra och känna blir en viktig del av att förstå olika naturrisker och en bra utgångspunkt för lärande, säger Emelie Hindersson, centrumkoordinator och ansvarig för exkursionen. Det vi som enskilda inte kan reda ut kan diskussion i en grupp leda vidare. Denna resa syftade därför till att på plats ta del av olika naturrisker och olika sätt att hantera risker tillsammans i en grupp engagerade kollegor från olika organisationer och med olika ämnesbakgrund.