Ansökan om examenstillstånd för tandhygienist inskickad
2019-03-21Nu har Karlstads universitet skickat in ansökan om examenstillstånd för den nya treåriga tandhygienistutbildningen. Ett omfattande arbete har föregått ansökan och nu pågår rekryteringar och ett fortsatt utvecklingsarbete med att få allt klart för att förhoppningsvis kunna anta nya studenter tidigast höstterminen 2020.
- Det har varit ett intensivt arbete och det känns nu väldigt positivt att vi kommit så här långt, säger Anita Boström, programledare. Vi har slutit avtal om praktikplatser med åtta regioner i landet och rekryteringar av personal pågår. Vi kommer inom kort anställa två adjunkter och två lektorer och därefter fler kompetenser och personal ju närmare uppstart man kommer.
- Det är väl känt att vi har stor brist på tandhygienister i landet men det är mindre känt att det också är en stor nationell brist på meriterad akademisk kompetens inom oral hälsa, säger Helene Hjalmarson, prefekt vid Institutionen för hälsovetenskaper. Vi har därför lagt upp en 10-årig kompetensutvecklingsplan där den vetenskapliga kompetensen är avgörande för en i tiden hållbar universitetsutbildning. Det är därför mycket glädjande att vi internt och med flera regioners stöd nu kan initiera fyra doktorandtjänster. Detta är unikt och vi hoppas på så vis även vara en inspiration för fler akademier och regioner. Vi ser det som ett nationellt ansvar att tillsammans inom akademin och i våra regioner stödja varandra för att utveckla utbildning parallellt med forskning inom oral hälsa.
Akademisk tandvårdsklinik
- Det pågår också ett arbete med Region Värmland där vi tillsatt en projektgrupp för en så kallad akademisk tandvårdsklinik, säger Helene Hjalmarsson. Här samarbetar vi med Region Värmland i ett spännande projekt med fokus på att integrera klinisk träning för studenterna i autentisk miljö, med patienter i mångfald vid en klinik som också bedriver praktiknära forskning. Tanken är att Region Värmland och Karlstads universitet på så vis samverkar integrerat med utbildning, klinik och forskning. Den här modellen finns ännu inte i Sverige så om allt går enligt plan kan detta bli landets första akademiska tandvårdsklinik.
- Det har varit ett omfattande och professionellt utfört arbete där vår egen kompetens inom oral hälsa har kompletterats med andra kompetenser vid Karlstads universitet, säger Kjell Magnusson, dekan på Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap. Vi har även utvecklat goda samarbeten med våra systerakademier i Jönköping och vid Sahlgrenska i Göteborg. Nu ser vi med förhoppning fram emot att åter även kunna erbjuda tandhygienistexamen inom vårt breda utbud av yrkesutbildningar.
- Jag som chef för folktandvården inom Region Värmland är väldigt glad för att en ansökan om examinationsrätt går in och jag är imponerad av det gedigna arbete universitetet lägger ner för att lyckas starta upp utbildningen igen, säger Birgitta Haglund tandvårdschef Folktandvården Värmland. Vi vill från folktandvården och region Värmlands sida bidra med det vi kan för att vi ska få till en riktigt bra utbildning här i Värmland. Eftersom bristen på tandhygienister är stor nationellt har det varit enkelt att också få stöd i denna fråga från mina kollegor runt om i landet.
Nu en treårig utbildning
I augusti 2018 föranmälde Karlstads universitet till Universitetskanslerämbetet, UKÄ, gällande ansökan om tillstånd att utfärda den nya tandhygienistexamen. Den tidigare tvååriga utbildningen till tandhygienist vid Karlstads universitet avvecklades efter ett beslut 2014. Nu har kraven för tandhygienistexamen ändrats och omfattningen ökar från 120 till 180 högskolepoäng, vilket motsvarar tre års heltidsstudier. De nya bestämmelserna trädde i kraft den 1 januari 2019 och tillämpas på examina som utfärdas efter 1 juli 2019. Karlstads universitet har nu skickat in ansökan om examenstillstånd och svar väntas i slutet av 2019. Tidigast höstterminen 2020 räknar man med att kunna starta tandhygienistprogrammet.