Ambassadör söker fler samarbeten
2015-04-21Agustin Gasca Pliego är Mexicos ambassadör i Sverige. Den 16 april besökte han Karlstads universitet för att orientera sig om verksamheten och förbereda för kontakter mellan svenska och mexikanska universitet.
Jorge Solis är docent i elektroteknik vid Karlstads universitet. Han har själv mexikansk bakgrund och tog därför för en tid sedan emot en student från Mexiko för praktik i robotteknik. Det visade sig att studentens familj och den blivande ambassadören var grannar i hemstaden Toluca. Det var början på en kontakt som ledde fram till besöket i Karlstad.
- Jag tror besöket kan betyda mycket. Ambassadören vill knyta samman svenska och mexikanska universitet. Han har tidigare besökt Linköping, Uppsala och Sveriges Lantbruksuniversitet. Nu stod Karlstads universitet på tur. Inom kort förväntas en delegation från mexikanska universitet besöka Sverige för att diskutera samarbete, säger Jorge Solis.
Under besöket fick ambassadören en inblick i universitets verksamhet. På programmet stod bland annat internationaliseringsarbete, en presentation av ingenjörsutbildningarna, samarbetet med näringslivet och ett möte med de mexikanska utbytesstudenter som för tillfället läser vid universitetet.
- Vi har två avtal med mexikanska universitet. Jag tror det är bra för deras studenter att komma hit och förstå hur vi ser på vilken kompetens som en student behöver, inte minst genom hur vi samarbetar med näringslivet. Och på motsvarande sätt är det förstås en viktig och nyttig erfarenhet för svenska studenter att göra en del av sin utbildning i Mexiko, säger Jorge Solis.
Arbetet går nu vidare. Enligt Jorge Solis kan det handla om såväl samarbeten runt utbildning och forskning som att samverka med industrin. Ambassadören bjöd också in rektor Åsa Bergenheim att besöka några mexikanska universitet som skulle kunna vara intressanta för samarbete.
- Utöver sådana möjligheter så får man heller inte glömma att den här sortens besök är en bra internationell utblick. Man får möjlighet bredda perspektiven. Ett ambassadörsbesök tar vi inte emot varje dag och det är nyttigt att se likheter och skillnader i utbildning och forskning mellan läder, avslutar Jorge Solis.