700 åttondeklassare på interaktiv teknikmässa
2013-05-13En bilfabrik i miniatyr, programmeringsbara robotar och 3D-skrivare - det är några av upplevelserna som väntar besökare på teknikmässan "Möjligheternas värld" som äger rum på Karlstads universitet.
Den 14-17 maj invaderas pedagogiska verkstaden på Karlstads universitet av 700 åttondeklassare från hela Värmland. På plats finns den interaktiva teknikmässan ”Möjligheternas värld”. Mässan arrangeras av The Paper Province, Stål & Verkstad, Compare och The Packaging Greenhouse, tillsammans med Teknikcollege och Karlstads universitet. Syftet är att väcka ungdomars intresse för teknik och tekniska yrken, för att industrin ska klara ett kommande underskott av tekniker och ingenjörer.
Snart akut brist på ingenjörer
Enligt en färsk rapport från Statistiska centralbyrån kommer Sverige år 2030 att ha ett mycket stort behov av teknisk kompetens. Bland annat förväntas det saknas cirka 51 000 ingenjörer. Orsaken är stora pensionsavgångar och att allt färre studenter slutför sin utbildning. För att efterfrågan på tekniker och ingenjörsutbildade fram till 2030 ska klaras måste antalet studenter som väljer tekniska utbildningar mer än fördubblas. Därför är det viktigt att väcka ungdomarnas nyfikenhet och konkret visa vilka yrken som finns för tekniker och ingenjörer.
Under utställningen får eleverna delta aktivt eller se hur tekniken fungerar vid ett antal arbetsstationer. De träffar även ett antal inspiratörer som berättar om konkreta arbetsuppgifter som de utövar i sina ingenjörsyrken.
En bilfabrik i miniatyr
Bland arbetsstationerna finns till exempel en riktig bilfabrik i miniatyr, en animeringsstudio, programmeringsbara legorobotar, en CNC-fräs, punktsvets, 3D-skrivare och formelbilar tillverkade av ingenjörsstudenter vid Karlstads universitet. Allt för att ungdomarna ska få en så bred bild som möjligt av vilka yrkesvägar som är möjliga efter en ingenjörsutbildning. På plats finns också en utställning om spännande innovationer från våra värmländska kluster.
Varje dag under veckan genomförs ett förmiddagspass kl. 9.00 - 11.30, och ett eftermiddagspass kl. 12.30 - 15.00. På varje pass deltar cirka 70 elever.
Efter mässan får eleverna med sig ett antal studieuppgifter som de ska arbeta med i skolan. Tanken är att på så sätt skapa ett mer bestående intryck av mässan och ge eleverna en relation till ingenjörsyrket.