Utvärdering i halvtid om TRIS-projektet
2019-10-14Bengt Eriksson och Per-Åke Karlsson har släppt sin rapport, TRIS-projektet i Hammarö – en utvärdering «i halvtid». Rapporten utvärderar TRIS-projektet (tidig rehabilitering i samverkan) som bedrivs gemensamt av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Värmland och socialtjänsten i Hammarö kommun. TRIS-projektets syfte är att samverkan mellan aktörerna ska ge snabbare och bättre stöd till personer som står långt från arbetsmarknaden.
TRIS-projektet bygger på ett koncept som man importerat från andra delar av landet. Ursprungligen kommer modellen från Sörmland men har i Hammarö fått en annan form i den värmländska kontexten. Modellen har renodlats och man har tagit fasta på de centrala delarna i konceptet.
- Det centrala är att representanterna som bildar ett TRIS-team samlas och träffas varannan vecka via ett skype-möte och varannan vecka via ett fysiskt möte. Man går då igenom enskilda fall och vilka av parterna som kan hjälpa till för att arbetet ska komma vidare. TRIS-teamet består av en handläggare/vårdpersonal per medverkande part samt projektledaren. Man tar alltså ett helhetsgrepp för att få personer som står långt från arbetsmarknaden att börja jobba eller studera, säger Bengt Eriksson.
Rapporten som Bengt Eriksson och Per-Åke Karlsson har skrivit utvärderar TRIS-projektet så här långt. I rapporten tar författarna upp ett antal slutsatser som är viktiga för det fortsatta arbetet i projektet. Arbetssättet i projektet fungerar bra, det är resurseffektivt och slimmat. I tidigare koncept gjordes en del rehabilitering i själva teamet men så är det inte i projektet i Hammarö kommun.
Man jobbar med avvikelsehantering, eller systemfel, i projektet. Ofta ligger orsaken hos brister i rutiner och då uppstår liknande problem om och om igen. Projektets styrgrupp hanterar avvikelserna så att de inte ska kunna ske igen.
- Man tar väl vara på tiden och förbrukar inte mer resurser än det som behövs inom projektet, säger Bengt Eriksson.
Rapporten avslutas med några rekommendationer från författarna som är viktiga i det fortsatta arbetet i TRIS-projektet.
- Man behöver jobba för att projektet ska bli ännu mera känt och på så vis också få in fler ärenden i projektet. Det behöver också skapas garantier för att parterna ska kunna verka långsiktigt i projektet och på lika villkor. Man behöver också fundera på hur privata vårdcentraler inkluderas i projektet, avslutar Bengt Eriksson.