LSS, socialpsykiatri och äldre

Arbetet inom FoU Välfärd Värmland syftar bland annat till att stödja kunskapsutvecklingen inom flertalet olika områden i socialtjänstens verksamhet, däribland området LSS, socialpsykiatri och äldre.
FoU Välfärd Värmlands arbete inom området LSS, socialpsykiatri och äldre fokuserar på de delar av socialtjänstens verksamhet som riktar sig till personer med psykiska och/eller fysiska funktionsnedsättningar samt målgruppen äldre.
Arbetet som sker inom området innefattar bland annat genomförande av forskningsprojekt, utbildningar och seminarier/konferenser, organisering av nätverk samt framtagande av olika former av stödmaterial som kan användas i det praktiska arbetet.
SAMVERKAN OCH NÄTVERK
FoU Välfärd Värmland verkar i området mellan teori och praktik. Samspelet mellan teoretisk och praktisk verksamhet avspeglas bland annat i de olika nätverk som drivs av FoU Välfärd Värmland där såväl FoU:s medarbetare som praktiker från socialtjänstens verksamheter deltar.
Inom området LSS, socialpsykiatri och äldreomsorg finns flertalet nätverk som syftar till att fungera som arenor för samverkan och kunskapsutveckling. Bland annat finns nätverk för:
NÄTVERK FÖR BISTÅNDSBEDÖMARE
Detta nätverk har under lång tid varit en del av Region Värmlands verksamhet, som under 2008 fördes över till FoU Välfärd Värmland som sedan har varit sammankallande. Nätverket är öppet för biståndsbedömare som verkar inom äldreomsorgen i Värmlands läns samtliga kommuner. Två gånger årligen träffas detta nätverk och diskuterar aktuella frågor inom yrkesområdet.
NÄTVERKET FÖR VÄGLEDARE I DELAKTIGHETSMODELLEN (DMO)
Nätverket består av de Vägledare som är utbildade i Delaktighetsmodellen i Värmland. Delaktighetsmodellen är ett arbetssätt som underlättar en jämlik dialog mellan brukare och personal. I Värmland är personal inom LSS, äldreomsorg och socialpsykitri utbildade och finns i ett flertal av länets kommuner. Nätverket ses en till två gånger per år för att utbyta erfarenheter och tillsammans föra arbetet med DMO vidare i länet.
NÄTVERK FÖR ENHETSCHEFER LSS
Nätverket består av enhetschefer inom LSS i Värmland. Syftet med nätverket är att utbyta kunskap och erfarenhet samt skapa nya kontakter. Nätverket kan också bidra till att skapa en samsyn i Värmland kring vissa gemensamma frågor som rör våra verksamheter inom LSS. Det är även ett bra forum för gemensam planering av kompetensutveckling inom området för chefer och baspersonal.
NÄTVERK FUNCA VÄRMLAND
Nätverket består av certifierade utbildare i metoden och arbetsverktyget Funca. Funca är ett verktyg för att systematiskt arbeta med utmanande beteenden inom verksamheter som bedrivs enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Deltar i nätverket gör certifierade från Kristinehamn, Filipstad, Hammarö, Kil, Grums, Gullspång och Sunne.
Nätverkets primära syfte är kunskapsutbyte mellan kommunerna som använder Funca. Certifierade utbildare träffas två gånger per år och anordnar tillsammans med FoU Välfärd Värmland en gång per år en administratörsträff för baspersonal som arbetar med verktyget.
NÄTVERK FÖR ENHETSCHEFER SÄRSKILT BOENDE (SÄBO)
Nätverket består av enhetschefer med ansvar över särkilt boende i Värmlands kommuner. Syftet med nätverket är att få ta del av andra chefers vardag, både i framgång och motgång. Vi brottas ofta med samma problem och är ganska ensamma i vår yrkesroll. Omvärldsbevakning är sällan prioriterat i vår vardag men det här forumet är ganska lätt tillgängligt och det är trevligt att träffa kollegor.
NÄTVERK FÖR CHEFER INOM HEMTJÄNST
Nätverket består av enhetschefer med ansvar över hemtjänst i Värmlands kommuner. Syftet med nätverket är att nätverka och delge erfarenheter och kunskaper. Ta lärdom av varandra och även kunna samverka.
NÄTVERKET FÖR CHEFER INOM PERSONLIG ASSISTANS
Nätverket består av chefer inom personlig assistans i Värmland. Syftet med nätverket är att utbyta kunskap och erfarenhet samt skapa nya kontakter. Nätverket kan också bidra till att skapa en samsyn i Värmland kring vissa gemensamma frågor.
NÄTVERK FÖR HANDLÄGGARE INOM SOCIALPSYKIATRI
Nätverket är öppet för handläggare som verkar inom socialpsykiatri i Värmlands läns samtliga kommuner. Två gånger årligen träffas nätverket och delar erfarenheter, utbyter kunskap, lyfter frågor inom yrkesområdet samt för omvärldsspaning.
IBIC- Arbetssättet Individens behov i centrum
IBIC-nätverket i Värmland startade upp i slutet av 2020. I nätverket finns deltagare från flera av de Värmländska kommunerna, och vi ser gärna ett deltagande från de kommuner som ännu inte kommit med. Ni är varmt välkomna att höra av er till oss. Det värmländska IBIC-nätverket syftar till att bidra till kunskapsspridning inom området och ge förutsättningar till utveckling av arbetet på regional nivå. FoU Välfärd Värmland håller samman arbetet och representerar Värmland i det nationella nätverket.
NÄTVERKET FÖR LSS SJUKSKÖTERSKOR
Nätverket har i och med projektet inom funktionsnedsättningsområdet fått sin hemtvist vid FoU Välfärd Värmland. (Texten är under utveckling)
NÄTVERKET FÖR DAGVERKSAMHET DEMENS
(Texten är under utveckling)
Om du är intresserad av att läsa mer om de nätverk som FoU Välfärd Värmland driver, se Nätverk.
Mejla oss om du är intresserad av att delta i något nätverk fouvalfardvarmland@kau.se
FoU Välfärd Värmland samverkar även med relevanta aktörer inom kommun och region inom området LSS, socialpsykiatri och äldreomsorg, bland annat i samband med forskning och utformning av utbildningar, konferenser och seminarier.
SEMINARIER OCH KONFERENSER
Du finner aktuella seminarier och konferenser i kalendariet.